Je možné připojení zemnící soustavu přes svod hromosvodu?

<< < (3/5) > >>

Kamil Bužek:
To Fasulis:
Ano hromosvod má zemnič ve formě základového zemniče a přímo na zemnič se tedy připojit nelze. Z tohoto základového zemniče, jak jsem již psal, jsou ale vyvedeny dva dráty 8mm pro připojení svodu hromosvodu, které už jsou mimo základy (vycházejí zpod základů). Jestli tedy udělám nové zemnění ve výkopu pro kabel, měl bych ho spojit se stávajícím zemněním, protože tyto dvě zemnění budou docela blízko sebe. Otázku kde je spojit jsem myslel tak, že propojím ten vyvedený drát pro svod hromosvodu a nové zemnění. To mohu udělat buď pod zemí např. těsně u základů, nebo až nad zemí.

To Strycharski:
Dodatečné připojení přímo na zemnič není možné protože je to zalité v betonu. Původní myšlenka byla nasvorkovat na drát pro svod hromosvodu další drát těsně u místa, kde vychází ze základů (to je možné odhrabat) a tento nový drát pak zatáhnout dovnitř objektu na hlavní EPS. Toto ale pan Slabý hned v první odpovědi nedoporučil.

Radim Strycharski:
To Bužek:

Selským rozumem vzato, pokud připojíte cokoli uzemněného pod zkušební svorku, tak to nemůže ničemu vadit. Když je to blízko terénu, tak svorku zalijte asfaltem. Má se použít drát minimálně FeZn pr. 8. Nevybavuji si žádný článek, který by něco takového zakazoval. 

Rozmahel Vladimír:
Uzemnění hromosvodu a el.instalace může být spojeno, podle mne, ale jen pod zemí.
Pokud budeme uvažovat svod bleskového výboje, tak při spojení PE el.instalace s hromosvodem těsně nad zemí jde část výboje přímo do el.instalace. Osobně bych doporučil propoj v zemi a ve vzdálenosti cca 2m  / odhad, čím dále tím lépe / vyvést zkušební svorku a napojit el.instalaci.
To jiskřiště na obrázku je z důvodu odizolování zemničů mezi sebou v případě nebezpečí bludné koroze. Při blesku zaberou přes jiskřiště oba.
Zdroj: kolega Hájek, snídaně na Amperu.
Ono ale v praxi je to těžko proveditelné a hlavně uhlídatelné. Dle mne by musel být uložen izolovaně od objektu celý hromosvod. Pokud se nějaká vodivá část hromosvodu dotkne vodivé konstrukce objektu, už je spojení zařízeno. V praxi se tomu asi těžko zabrání. Už třeba jen tím, že někdo kdo netuší že jsou zemniče od sebe instaluje třeba el. reklamu a její konstrukci spojí s hromosvodem.

Georgis Fasulis:
Jak píše kolega Rozmahel, jestli spojit, tak v zemi.
Tedy doporučuji vyvést do země z bližšího svodu další FeZn a pod zemí ho vést k pásku od uzemnění pod přívodním kabelem. Myslím, že by to bylo v dané situaci nejlepší řešení.

Miloslav Dunda:
Domníván se, že by v dotazu navrhované řešení bylo možné. Jedná se asi o to v zemi rozdvojit jeden vývod základového zemniče a udělat z něho dva. Proč dělat další uzemnění, když stejně musí z důvodu antény uvést uzemnění na společnou uzemňovací soustavu. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana