Je možné připojení zemnící soustavu přes svod hromosvodu?

<< < (2/5) > >>

Georgis Fasulis:
Jestli přípojku od domu ještě nemáte hotovou a bude -li v zemi, pak je asi nejlepší řešení položit do společného výkopu s přípojkou zemnící pásek - po celé délce těch 30m a na jeden konec připojit hlavní rozvaděč a na druhé straně elektroměrový rozvaděč.
Ten zemnící pásek ať je na dně výkopu, pak dejte vrstvu písku a pak teprve kabel přípojky, na něj písek, zeminu, fólii a zeminu.

Kamil Bužek:
 (poklona) , to je přesně co jsem potřeboval vědět. Ještě jenom upřesnění, kde spojit tyto dvě zemnění, někde pod zemí spojit svod hromosvodu a zemnící pásek ve výkopu, nebo nad zemí?

Georgis Fasulis:
Moc nechápu, jak to myslíte, měl jsem za to, že hromosvod ma zemnič ve formě základového zemniče, tedy v zemi jej nikde připojite nemůžete. Ta uzemnění prostě spojena nebudou.

Miroslav Mišo:
Citace: Georgis Fasulis  09.04.2008, 16:22

...,  tedy v zemi jej nikde připojite nemůžete. Ta uzemnění prostě spojena nebudou.

TO: Fasulis
Prosím, mohol by ste mne i pánovi Bužekovi vysvetliť dôvod (riziko či nebezpečenstvo ),  pre ktorý nie je prípustné spojenie oboch uzemnení ( bleskozvodovéh o - základový zemnič  i hlavného uzemnenia ),  keď zakladový zemnič mal byť pôvodne spoločným uzemnením?
Tuším, že to má súvislosť s mnou priložením obrázkom, kde si tiez neviem vysvetliť, prečo je strojený zemnič oddelený iskriskom od základového zemniča.
Nebolo by pre p. Bužeka riešením, že by na vyrovnanie potenciálov urobil niečo obdobné, ibaže na EP by pripojil zemniaci výkopový pás a prepoj EP so základovým zemničom by riešil cez iskrisko!

P.S.: Dobrá rada je nad zlato. Ďakujem.

Radim Strycharski:
Obávám se, že se ta uzemnění stejně budou muset spojit, protože budou asi vzájemně blíž než 5 metrů, viz čl. 542.N5.4.2. Osobně bych to řešil dodatečným připojením základového zemniče na vodič PEN, tak jak to bylo zamýšleno původně v projektu. Mají vzniknout dodatečné náklady tímto způsobem nebo pokládkou nového uzemnění k přívodnímu vedení?  :-[

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana