Jak spínat cirkulační čerpadlo TUV vstupem do koupelny?
Lumír8:
Vážení odborníci,
žasnu kam až diskuse dospěla. Klobouk dolů, jste machři.
TO pan Karvánek: Když jste to už řešil, prosím poraďte.
Já vejdu do koupelny a PIR zapne čerpadlo na 15 sec, po rozepnutí kontaků PIR časovač SMR T odčasuje 30min rozepnutí relé před PIR, tzn. PIR nebude reagovat na další pohyby v koupelně a čerpadlo případně opět zapne až při dalším pohybu po této době.
Pokud uvažuji správně ,mělo by to nahradit i ten přístroj za 6000Kč, navrhovaný panem Kurkou. Tolik si nemůžu dovolit.
Pro demonstraci připojuji neuměle nakreslené schéma. Kreslil jsem to v Excelu. Nemám malovací program.
S pozdravem Lumír
Milan Karvánek:
jj máte to správně, jen vodič L ze SMRT musí jít opravdu na L a né na N, ale to je asi jen přebrept. Takhle to bude fungovat.
Já tam neřešil to časové umrtvení PIRka na 30 min, ale to vaše řešení se mi líbí víc než moje původní. :) Pokud by se mohlo (z důvodu dostatku prostoru) použít čas. relé na DIN lištu s rozpínacím kontaktem, nemuselo by se přídavné relé použít. Pokud to chcete narvat do krabice KU68 tak bych volil nějaké malé relé do tišťáku a fousy k němu připájel přímo.
možná se nechám inspirovat a také to ještě předělám :)
Fuk Tomáš:
Citace: Milan Karvánek 07.04.2008, 22:26
jj máte to správně, jen vodič L ze SMRT musí jít opravdu na L a né na N, ale to je asi jen přebrept. Takhle to bude fungovat.
Byl jste rychlejší - zatímco já to zkoušel v tom Excelu opravit, tak jste to napsal slovy. Ale když už jsem to opravil, tak to přiložím.
Líbí se mi zarputilost, s jakou p_a_n Lumír8 jde za svým. Chápu - když už tu SMR-T koupil :)
Jedna věc se asi bude muset vyzkoušet. Elko u všech doporučených zapojení ovládací fous S připojovaný nějakým kontaktem na L, a v klidovém stavu odpojený nebo připojený přes ohmickou zátěž (žárovku) na N.
V daném případě to ale bude jinak - bude tam připojený motor čerpadla, a v okamžiku odpadnutí relé v PIR čidlu, tj. při vypínání motoru, tam nejspíš bude pěkná divočina, jen ne 0. Co na to bude SMR-T říkat, je ve hvězdách. Přinejmenším bych tam vrazil k tomu čerpadlu nějaký odrušovací člen.
P.S. vládce tohoto webu zase zdokonalil filtr - už i p @ n (psáno bez mezer) se nahrazuje kolegou. Ještě nám zbývá p&n ;D
Milan Karvánek:
nebo použít SMR H , které používá normální N, to mě by se líbilo ještě víc, kvůli PIR tam stejně N máme, takže o nic nejde.
Fuk Tomáš:
Citace: Milan Karvánek 07.04.2008, 22:55
nebo použít SMR H , které používá normální N, to mě by se líbilo ještě víc, kvůli PIR tam stejně N máme, takže o nic nejde.
To podle mne neřeší problém zákmitů/přepětí na ovládacím fousu S, na který je přímo připojen motor.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana