Jak spínat cirkulační čerpadlo TUV vstupem do koupelny?

<< < (7/7)

Rozmahel Vladimír:
Chybí mě tam detail přívodu napájení PIR. Nebude po ztrátě napětí PIR startovat tak jako u svítidel? Tzn. po 30min. bude samovolný restart? A tak dál až do nekonečna?

Milan Karvánek:
TO: Rozmahel, to mě taky napadlo, u PIR pro spínání světel to tak bývá, asi záleží na typu PIR!
V mém případě používám PIR od EZS a spínací relé pro sepnutí napájení čerpadla, časování jsem neřešil.

Rozmahel Vladimír:
Ve vašem případě to může chodit protože nevypínáte napájení PIR. Pokud by PIR byl napojen na ústřednu tak bude spínat z baterie, pokud ne, tak bude po vypnutí napájení taky cyklovat.

Martin Veverka:
Také plánuji řešit cirkulaci.

Řešení s časovým spínačem moc nerozumím? Kdy má voda cirkulovat a kdy ne? Dopředu nevím, kdy budu vodu teplou vodu potřebovat. Ráno si vystačíme s vodou studenou a odpoledne i během dne je potřeba nepravidelná. A to nejen v kuchyni, kterou mám nejdál od zásobníku TUV.

Dávat tlačítka ke každému kohoutku s teplou vodou je složité, jejich obsluha neohrabaná a je to další věc, kterou je nutné udržovat, především čistit, protože se na to bude sahat špinavýma rukama.

Snímače pohybu je zajímavé řešení, ale dost drahé a snímače je nutné nastavit tak, aby reagovaly  z přiměřené vzdálenosti a kvůli nejistotě jejich reakce bude nutné signalizovat, že cirkulace sepnula.

Nejlepší poměr komfort/úspory mně připadá spouštět cirkulaci odběrem TUV. Musím se však nacvičit, že otevřu kohoutek, hned ho zavřu, chvíli počkám a pak mám hned teplou.

A teď jak čerpadlo spouštět?

1. Při tlaku pod nějakou nastavenou mezí? Podaří se najít taková taková spolehlivá mez?
2. Při náhlém poklesu tlaku? To se mně zdá nejlepší, ale nenašel jsem takový derivační tlakový spínač. Ví někdo o takovém zařízení?
3. Při detekci toku v trubce? Existuje takový detekční spínač? Nesměl by být citlivý na nízké toky způsobené nestejnoměrným chladnutím vody v cirkulačním okruhu.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana