${perex}
${date}
Více »
Upozornění! Odpovědi na témata nejsou právně závazné! Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!
Prosím o informaci, nebo odkaz jak zpočítat zatížitelnost vodiče na vyšší frekvence.T.j. cca řádově khz.Jedná se mi o výpočet kalicísmyčky pro Vf kalení.
Použil bych standardní postup jako pro dimenzování síťového rozvodu. U kmitočtu řádu kilohertz se ještě neuplatňuje tzv. SKIN efekt. Uindukční smyčky je alenutno vzít zřetel na ohřev sáláním z prostoru tavení. Tam se obvyklepoužívají Cu trubky, chlazené vodou.
dovolil bych si s Vami nesouhlasit, ze skinefekt se na kmitoctech radu kilohertz jeste neuplatnuje. Ten se uplatnuje na jakemkoliv kmitoctu. Napr. pri kmitoctu 50Hz je hloubka vniku do medi cca 9,5mm.To znamena, ze v hloubce 9,5mm pod povrchem medeneho vodice (v pomyslnem kolmem rezu) je proudova hustota jen 37% proudove hustoty na jeho povrchu, prave vlivem skinefektu! Rozlozeni proudove hustoty od povrchu ke stredu vodice je exponencialni a hloubka vniku je jakasi "casova konstanta" teto exponenciely, mohu-li pouzit analogie s vybijenim RC clanku. Pro konkretni pripad je treba posoudit tvar vodice. Pro prvni nahled je dostatecne srovnani hloubky vniku a polomeru vodice. Hloubka vniku se vypocte takto: h=odmocnina(2/(GAMMA*OMEGA*MI))kde: GAMMA=1/RO a RO je merny elektricky odpor vodice, pro med je RO=1,78E-08. OMEGA=2*PI*F PI je Ludolfovo cislo a F kmitocet. MI je permeabilita vakua = 1,25E-06.Do vzorce dosazujeme v zakladnich jednotkach SI, (metr, hertz, ...).