Dali byste elektrické podlahové topení pod sprchový kout?
Štefan Beláň:
TO: Bureš
Já v uvedených normách (33 2000-7-7xx) nevidím žádný prostor pro použití napětí 230V. (no)
Jediné možné řešení je použít požadované napětí SELV, a/nebo hotový výrobek (vyhřívaná vana) schválený výrobcem a zkušebnou. ??
Hynek Bureš:
To Beláň: Norma ale nestanovuje zóny pod úrovní podlahy.
Jura Krikl:
Přesně tak. Zona ve skladbě podlahy dle meho nazoru není.
Co se tyká jištění a ochrany, proudový chránič ano, kabel s opletením ano. a pro jistotu pokladku kabelu provest tak, aby ve sprše byl instalovan vyvod N. To jen pro jistotu.
Přiznam se, už jsem to dělal, a nenapadlo mne, že by mohla byt zona i v betonu podlahy.
Možná by stalo zvážit použití odělovacího trafa pro tu podlahu ve sprše.
Miroslav Lampart:
Citace: Štefan Beláň 18.03.2008, 13:36
Podlahové vytápění určitě není určeno pro vyhřívání podlahy přímo ve sprše bez vany.
Pro zónu 0 je požadavek SELV max. AC 12V nebo DC 30V.
No, já nevím, jestli je to tak jednoznačné.
Zóna "0" je od dna vany po její okraj. Nedočetl jsem se nikde, že by měla být i v podlaze, obzvlášť, když ta podlaha musí být od vody dobře izolovaná. Koukněte na ČSN 33 2000-7-701 obrázek 701.1 a hlavně na obr. 701.2, kde se řeší zóny ve sprchovacím koutě bez sprchové vany. El. topení v podlaze navíc řeší článek 701.753 a tam není nic o tom, že nesmí být v podlaze pod sprchovým koutem.
Já bych řekl, že vodivé stínění topného kabelu a chránič by měla být dostatečná ochrana navíc - samozřejmě mimo základní, která musí být vždy. Co na to ostatní?
(bigbb)
Miroslav Lampart:
To: Jura Krikl
Ale, ale, co tak si přečíst ČSN 33 2000-7-701 ed.2, článek 701.753, kde je výslovně uvedeno: "Pro elektrické podlahové vytápění není dovoleno využití ochranného opatření elektrické oddělení."
(norm)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana