Dali byste elektrické podlahové topení pod sprchový kout?
Petr Mužík:
Zákazník po mě chce, aby bylo realizované elektrické podlahové topení v celé koupelně, nevyjímaje sprchového koutu (místo vaničky bude dlažba). Docela mě s tím zarazil, protože ať jsem si přečetl 7-753 a i 7-701 tak přiznávám :'( prostě si nejsem jistý jestli ANO nebo NE.
Štefan Beláň:
Podlahové vytápění určitě není určeno pro vyhřívání podlahy přímo ve sprše bez vany.
Pro zónu 0 je požadavek SELV max. AC 12V nebo DC 30V.
P.S. Doporučuji prostudovat také ČSN 33 2000-7-702 ed. 2 Plavecké bazény a jiné nádrže
Petr Mužík:
Dík za potvrzení mé doměnky ;) .Ale když teď budu trochu polemizovat - dle 7-701 čl. 701.520.1 Dále uvedená pravidla platí pro elektrické rozvody vedené po povrchu a pro elektrické rozvody uložené ve stěnách v hloubce nepřesahující 50mm. Vím, že podlaha není stěna...a to stejné je i v 702 .... Neříkám, že budu investora přemlouvat ať si to tam dá, mě osobně se to vůbec nelíbí....Ale když bude tu podlahovku mít 6 cm pod podlahou.... :o
Hynek Bureš:
Takhle kategoricky bych to nezavrhoval. Otázku směrovat na výrobce, zda má atest na montáž do těchto zón, případně za jakých podmínek. Izolace živých částí toplného kabelu je dvojitá, s uzemněným opletením a lze ještě doplnit kovovou sítí do podlahy. K tomu napájení přes proudový chránič (lze použít i citlivost 10mA), tj. několikanásobně pojištěná ochrana.
Fuk Tomáš:
Citace: Hynek Bureš 18.03.2008, 14:12
Takhle kategoricky bych to nezavrhoval. Otázku směrovat na výrobce, zda má atest na montáž do těchto zón, případně za jakých podmínek. Izolace živých částí toplné rohože kabelu je dvojitá, s uzemněným opletením a lze ještě doplnit kovovou sítí do podlahy. K tomu napájení přes proudový chránič (lze použít i citlivost 10mA), tj. několikanásobn ě pojištěná ochrana.
Souhlas. Někde na tzb-info jsem četl vyjádření technika od Fenixů, že v koupelně je ta uzemněná ochrana nad el. podlahovkou povinná.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana