Dali byste elektrické podlahové topení pod sprchový kout?
Jura Krikl:
Citace: Miroslav Lampart 18.03.2008, 16:01
Ale, ale, co tak si přečíst ČSN 33 2000-7-701 ed.2, článek 701.753, kde je výslovně uvedeno: "Pro elektrické podlahové vytápění není dovoleno využití ochranného opatření elektrické oddělení."
(norm)
Jj koukam - jen mě to tak napadlo bez patřičného nahlednuti do normy :-D
A jaky k tomu maji normotvurci duvod? Princip nebezpeči z toho plynoucí ? Mně nic nenapada :-D proč ne :-D
Hynek Bureš:
Juro, to je proto, že tady kombinace elektrického oddělení a proudového chrániče není vhodná - při elektrickém oddělení se předpokládá možnost provozu při poruše (zemní spojení), respektive by proudový chránič při zemním spojení nezareagoval.
Rozmahel Vladimír:
Na věc se dá taky podívat z jiného úhlu pohledu. V čem je uložení topení pod půdorysem vany nebezpečnější oproti ostatní podlaze v koupelně, kde vlivem teplé podlahy se dá předpokládat to, že budou chodit všichni ven z vany bosí?
Kabel má stínění spojené s PE. Pokud je ochrana doplněna Fi tak při zkratu v kabelu v podlaze zcela jistě dojde ke spojení na PE a zareagování chrániče. Těžko si lze představit, že fáze se nepozorovaně dotýká země mimo stínění kabelu. Totéž i při pouhém zemním spojení fáze s podlahou.
Myslím si, že je lepší se takovým místům při kladení topení vyhnout, zejména pokud se jedná o sprchu bez vaničky. Ale nevím, jestli je tím zhoršena bezpečnost.
Logický argument však je to, že se při montáži vany, čerpadla, kompresoru, lemování koutu, atd...může poškodit nějakým vrutem nebo hmoždinou již uložený kabel v podlaze. Z tohoto úhlu pohledu je pak jasné, že je lepší dodržet určitou bezpečnostní zónu.
Miroslav Lampart:
To: Rozmahel Vladimír
Já vždycky zastávám názor, že úplně "blbuvzdorné" není nic. K poškození instalace kutilem může dojít kdekoliv, nejen v podlaze sprch. koutu. Předpokládám, že by v tom případě měl vybavit chránič. V původním dotaze ale bylo, že tam nic nebude, jen dlažba a z toho jsem vycházel.
Jinak souhlasím s tím, že není nejšťastnější řešení mít el. topení v podlaze sprch. koutu. Teplovodní by bylo asi lepší a dalo by se to možná řešit i místně nějakým slabším průtokáčem a čerpadlem mimo koupelnu, nějaký vynálezce by to mohl vymyslet. o:-)
Rozmahel Vladimír:
Budeme asi muset založit Cluster vynálezců. Já jsem vyučen v Metře Blansko a tam jsme topenařinu nebrali, tudíž se nechytám. (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana