Je dostatečný přívod pro chatu kabelem CYKY 3Cx2,5mm2 ?

<< < (3/6) > >>

Lubomír Loufek:
Pane kolego, důležité z prvotního dotazu je to, že uvedený kabel CYKY 3Cx2.5 je již v zemi uložen a zřejmě i připojen. Potom je na nás z odborného hlediska posoudit, zda pro dané jištění a uložení vyhovuje. Rychlým a hlasitým odsudkům typu pan kolega Horský (je blb!? ale kdo v případě jeho názoru) se snažím vyhnout, raději se znovu podívat do příslušného předpisu ČSN (pravidel pro elektrotechnik u) a vzít si kalkulačku nebo přepnout na případný program např. Elektrovýpočty . 

Elek-tronek:
No,tak to je hezký a perfekní práce,ale já bych tam viděl jiný kabel a připojku minimálně 3f... ::)když už tak už 3f... (dance)ať to svítí...

Pavel Horský:
To Loufek: k hodnocení přípojky provedené kabelem CYKY-J 3x2,5mm2 nepotřebuji kalkulačku. Stačí mi použití selského rozumu při vykonávané práci, tzn. že bych nikdy zákazníkovi něco takového neprovedl a vždy bych se ho snažil upozornit na to, že musí přemýšlet do budoucna. Je sice pěkné, že kabel vyhovuje, to ano, ale do jaké míry? Na to tu již ale bylo odpovězeno.
Za svým původním, rychlým hodnocení si samozřejmě stojím a znova opakuji, že elektrikář, který bezmyšlenkovit ě spáchá takovýto paskvil je u mě BLB.
Vy byste si sám doma nechal provést něco takového?  (zle)

Lubomír Loufek:
TO Horský : pane kolego, pokud jsme odborníci vyjadřujme se správnými technickými termíny, nejde o přípojku, ale o přívod do podružného rozvaděče chatky - chaty.
Zemní kabelová přípojka musí být zřízena s plným počtem vodičů rozvodného zařízení a min. průřezem 16mm2 Al, ale to není náš případ. Vraťme se k meritu věci, viz základní dotaz :“ Řekl jsem mu že je to nevyhovující ale potřebuji to potvrdit  (poklona) .“
Jakým odborným argumentem tazateli jeho dojem potvrdíte?
Jak víte, že elektromontér nenabídl majiteli chaty provést přívod např. min. 5Cx6?
Nebyl to také selský rozum a kalkulačka toho podle vás BLBA který na výslovnou žádost zákazníka instaloval kabel z ekonomického hlediska, který vyhovuje?!
Ve své praxi jsem zažil i takové chataře, kteří trvali na jednofázovém odběru do 25A, protože není chata jako CHATA (přesto jsme po dohodě většinou přívod provedli 4 - 5 vodičově)
Doma bych si samozřejmě něco takového neprovedl, ale nechme co by kdyby a vycházejme ze situace dané dotazem.
 (poklona)  a přeji mnoho zdaru

Vladimír Seidl:
Citace: Pavelka Květoslav  18.03.2008, 07:48

Kabel 3Cx2.5mm je zatížitelný do 28,8A při uložení v zemi.
Z HDS jde jaký kabel ? 3Cx2.5 je blbost.
Na chatě nebude mít nic na 400V ?
A vůbec ,  rekreační chata - kuchyňka ,  společenská místnost ,  pokoje na spaní.
Pokud nemá plyn ,  tak průtokové ohřívače čí bojler ,  topení ...
Sauna ?
Pokud realizoval novou přípojku,měl určitě vyhotovený projekt ,  podle kterého se musí řídit .

Podle mě by tam měl mít kabel minimálně 4x10 mm
Pokud je tam i sauna a el. topení ,  tak 4x16 mm
Tedy pokud by byla možnost mít jistč 3f

Takto vybavených chtek v zahradkářské kolonii? Jsem mladý kluk - zatím jsem neviděla žádnou. Bojlery, průtokáče, sauny, pokoje, společenská místnost? To bude asi hotel. Pak se ovšem nebude tazatel ptát na 2 a půlku >:D Na 2 žárovky, jednopotýnkový vařič, lednici a nabíječku na mobil min. CYKY 4x 10 a před elektroměr 3x 32A. Třeba tam místo té chaty ten hotel bude jednou opravdu stát. Tuto situaci ovšem nynější majitel asi neřeší. (dance)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana