Kedy istiť neutrálny vodič obvodu?
Kamil Novák:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 11.03.2008, 06:56
No, jistit oba pracovní vodiče se musí v SELV ...
Jen pro upřesnění - zdroje SELV, zvláště menších výkonů, bývají poměrně často zkratuvzdorné.
V tom případě se samozř. jistit nemusí. ;)
Petr Doležal:
Hmm, při zkratu by se určitě přepálily pojistky obě, ale u přetížení by vlivem výrobních tolerancí mohla vypnout jen pojistka v N a přestože jsme v TN-S, se mi to nelíbí. Podobně u jednopólových jističů, dvoupólový je naštěstí spřažen.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Petr Doležal 11.03.2008, 18:58
Hmm, při zkratu by se určitě přepálily pojistky obě, ale u přetížení by vlivem výrobních tolerancí mohla vypnout jen pojistka v N a přestože jsme v TN-S, se mi to nelíbí. Podobně u jednopólových jističů, dvoupólový je naštěstí spřažen.
Pokud se přepálí pojistka N, dostanem napětí na všechny části připojené k tomuto pólu. Jediný problém vidím u objímek žárovek. Ostatní bude v pohodě. Tu revizi jsem vystavil na dvojpólové jističe. Kdyby tam byly pojistky, nechal bych ho to předělat.
Vladimír Huba:
V systéme TN-S je použitie závitovej poistky v neutrálnom vodiči neprípustné! Neobhájite to ani tvrdením, že ide len o vypínací prvok. Pozrite si čl.465.1.2.
schwarzr:
Jištění v síti TN-C-S? V žádném případě nesmíte jistit PE,N ani PEN, když to je naprostá hloupost. (nemluvím o proudovém chrániči). Ale samočinné odpojení od zdroje musí přeci odpojit pouze L a nikoliv N ,PE a nebo dokonce PEN. Při samočinném odpojení od zdroje se musí stát zařízení naprosto odpojené od proudu čili bezpečné nikoliv pouze vypnuté.Nemluv ím o zkratu, ale například o průrazu na kostru, v připadě odpojení PEN by byla kostra živá část. Záleželo by i da dimenzaci těchto prvků, pokud by to byly dvoupólové jističe je toto jištění zbytečné a nikdy bych si nedovolil toto zapojit. Žádný z jistícíh prvků není bezporuchový a někdy se stává, že odejde pouze jeden pól a co když to bude náhodou ten co "chrání" PEN? O pojistkách nemluvě.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana