Kedy istiť neutrálny vodič obvodu?
Jirka Š. Svejkovský:
O vypínání PE nebo PEN tu nikdo nemluvil.
Vodič N patří mezi pracovní. Povinost vypnout platí pro všechny pracovní vodiče. Vyjímku tvoří vodič N, pokud je spojen s vodičem PE (TN-C-S). Ten se vypínat nemusí.
Pří průrazu L na kostru letí jistič, při průrazu N na kostru je jistič v klidu. Je tedy zbytečný, nikoliv zakázaný. Nastává problém se spojením vodičů PE a N za místem rozdělení. To ovšem není vysloveně nebezpečné a odhalí to revizák při nejbližší revizi. Přehlídl jsem něco?
schwarzr:
Já to myslel poněkud jinak, takovéto jištění je přeci k ničemu. Proč podle vás musím odpojit střední pracovní vodič? Neberu případ kde je proudový chránič. Myslím tím, když se jedná o klasickou síť TN-S, na jejímž konci je zapojeno třeba svítidlo 1f, proč bych používal dvoupólový jistič? Nezdá se vám to zbytečné? Dá se tím ušetřit pár Korun a ještě k tomu místo v rozvodnici.
Jirka Š. Svejkovský:
Ano, je to naprosto zbytečné. Bavím se o případu, kdy jsem v bytové rozvodnici narazil na 2pól jističe, protože dotyčný jiné "nesehnal". mohu poskytnout foto, až se dostanu domů. Větší paskvil jsem dlouho neviděl. Ovšem "Z hlediska bezpečnosti ..." atd.
Kamil Novák:
Citace: Rostislav Schwarz 13.03.2008, 13:46
Proč podle vás musím odpojit střední pracovní vodič?
Protože např. v prostorách s nebezpečím požáru to ČSN 33 2000-4-482 v čl.482.1.9 nařizuje. (norm)
Rozmahel Vladimír:
Nevím jestli je tím míněn každý okruh v rozvaděči. Přívod odepne i proudový chránič.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana