Nemá být sekundární napětí transformátorů 22/0,4 a 22/0,42 kV?

<< < (5/8) > >>

J Lhava:
Normové napětí zdrojů pro trojfázovou střídavou síť se jmenovitým napětím 400 V:

1993 až 2001: ČSN IEC 38, Tabulka NC.3: napětí zdrojů 420 V
2001 až 2014: ČSN 33 0120, Tabulka NA.5: napětí zdrojů 420 V
od 2012: ČSN EN 60038, Tabulka NA.3: napětí zdrojů 420 V

Podle norem mají být od roku 1993 transformátory 22/0,42 kV (nikoli 22/0,4 kV)

Miroslav Janča:
Ani deset citovaných norem nic nezmění na faktu, že mi odešla elektronika drahého přístroje při naměřeném nedovoleném přepětí 250 V. Pokud by se tak stalo, požadoval bych finanční náhradu po distributorovi .
Transformátory nejsou ideální zdroje, napětí na svorkách kolísá podle zatížení. Distributor musí zaručit, aby napětí v síti nebylo mimo rozmezí -10...+6%. Možná tady je ten důvod.

David Hruda:
Citace: Miroslav Janča  23.12.2014, 15:45

Ani deset citovaných norem nic nezmění na faktu, že mi odešla elektronika drahého přístroje při naměřeném nedovoleném přepětí 250 V. Pokud by se tak stalo, požadoval bych finanční náhradu po distributorovi .
Transformátory nejsou ideální zdroje, napětí na svorkách kolísá podle zatížení. Distributor musí zaručit, aby napětí v síti nebylo mimo rozmezí -10...+6%. Možná tady je ten důvod.

Od roku 2009 230V+/-10%,  takže 250V je v toleranci.

Kamil Novák:
Citace: Miroslav Janča  23.12.2014, 15:45

Ani deset citovaných norem nic nezmění na faktu, že mi odešla elektronika drahého přístroje při naměřeném nedovoleném přepětí 250 V. 

Nemám nejmenší důvod se zde zastávat distributorů (jakýchkoli),  ale "co bejvalo, to bejvalo".
Jak už psal kol. Hruda, dnes je hranice 253 V.
A to se ještě nejedná o nějakou krátkodobou špičku, ale o dlouhodobý průměr.
Takže jestli vám něco "odešlo" při 250 V, pak to bylo možná drahé, ale asi ne moc kvalitní.  :(

Miroslav Janča:
Těch 250 V byla teoretická úvaha v případě jmenovitého napětí na primáru a použití trafa s uk 4%. Pokud budu uvažovat možná 2 % přepětí na primáru,  tak jsem již mimo toleranci 10 %. Pokud budu uvažovat s měkčím trafem s uk 6%,  tak jsem v případě nezatíženého trafa zase o 2% výš.
Mám osobní zkušenost z práce, kde po pracovní době, kdy neběží stroje naměřím běžně 415 V až 419 V. Pokud by tam bylo trafo 22/ 0,42, muselo by být zapojeno na odbočku +5%. Protože to je blízko rozvody vn, kde se předpokládá vyšší napětí primáru, již tam není žádná další možnost regulace.
Asi záleží na vzdálenosti trafa od vn rozvodny, soudobosti odběru atd. Striktně bych ale na použití traf 0,42 kV netrval. Ono se to hezky do normy napíše napětí zdroje 420 V, ale pak dodržet vždy a všude toleranci napětí v síti je asi problém. Ono se změnami norem je to dost problematické. Vím, že například malé transformátory se navrhovaly dlouhou dobu z hlediska mezního oteplení na přepětí 1,06. Pak se změní norma  a najednou mohou být tato zařízení napájena přepětím 1,1. Transformátor přestože byl korektně navržen je pak na hraně saturace a přetěžován.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana