Nemá být sekundární napětí transformátorů 22/0,4 a 22/0,42 kV?

<< < (8/8)

Miroslav Janča:
Ano.

Pokud máte po ruce nějaký malý transformátor, řekněme 200 VA, nezáleží na převodu, změřte jeho uk, vyjádřete v procentech a pak změřte pokles mezi napětím naprázdno a jmenovitým napětím a vyjádřete také v procentech. Pro změření uk potřebujete autotransformá tor.

Samozřejmě, že nenaměříte úplně stejnou hodnotu, mluvil  jsem o dost přesném odhadu. Uvědomte si, že v obou případech zatěžujeme transformátor stejným proudem a v obou případech je stejný ohmický odpor vinutí. Pak je to jen Ohmův zákon. Ta nepřesnost je v tom, že u obou měření je podstatně rozdílná indukce, protože měříme při různých napětích na primáru. 

Miroslav Kraus:
Citace: Miroslav Janča  01.01.2015, 11:26

Jmenovité napětí transformátoru není napětí naprázdno, ale napětí při jmenovité zátěži.

Výrobci distribučních transformátorů uvádějí na štítku jmenovité hodnoty podle ČSN 60076-1: jmenovité napětí vinutí je přiložené nebo indukované napětí při chodu naprázdno mezi fázovými svorkami vinutí (při odbočkovém vinutí v poloze na hlavní odbočce). Zatížením transformátoru dochází k úbytku (nebo nárůstu) napětí. Úbytek (nebo nárůst) napětí závisí na impedanci nakrátko dvojice vinutí a na proudu a účiníku zátěže.

Adam Pulec:
Citace: Miroslav Janča  24.12.2014, 13:11

Nevhodnost použití transformátorů 22/ 0,42 kV zdůvodňuje pracovník distribuce ČEZ v článku Elektrorevue viz tabulka 4, kapitola 2,2-3: www.elektrorev ue.cz/file.php?id=200000599-5a5255b4c5

Zajímavý článek.

Nejvíce mne pobavil tento odstavec:

"Navíc regulace napětí na hladině nízkého napětí není mnohdy v rukou dispečerského řízení, ale popudem pro přepínání odboček je mnohdy krátkozraké rozhodnutí nekompetentníc h pracovníků z jiných útvarů na základě mnohdy neodborně provedených měření v síti, neberoucí do úvahy veškeré aspekty mající vliv na velikost napětí. Např. provoz zdrojů do sítě nn, nesouměrně zatěžované poddimenzované vedení nízkého napětí s nedostatečnými přenosovými schopnostmi."

A tenhle mne trochu nepříjemně překvapil:

"... a že ani měřící přístroje používané provozními pracovníky v terénu nepatří mezi laboratorní. Používané měřící přístroje vykazují v oblasti napětí 230 – 240 V odchylky i ± 8 V a tyto odchylky je třeba brát při měření v potaz."

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana