Nemá být sekundární napětí transformátorů 22/0,4 a 22/0,42 kV?
H:
Rád bych dal téma do diskuse ohledně navrhování správných převodů transformátorů vn/nn. V dřívějších dobách, kdy jsme měli jmenovité napětí sítě 380V, byly v podstatě všechny transformátory s převodem na 400V sekundárního napětí.
Od roku 1996 tuším máme dané jmenovité napětí sítě 400V, ale v 99% případů vidím všude osazované transformátory stále se jmenovitým napětím na sekundáru 400V. Já si myslím, že to je špatně, že by měly být používané transformátory se sekundárním napětím 420V.
Bohužel se mi ale nikde v normách nepodařilo najít podporu pro tuto mou domněnku, nicméně z logiky věci, když bylo dříve napětí 380V a trafa 400V, pak by po zvýšení jmenovitého napětí sítě na 400V mělo vzrůst i napětí na transformátore ch.
Dodržet potom v některých instalacích napájených z trafa 22/0,4kV dovolené úbytky napětí na konci rozvodů je občas až nadlický výkon. Být tam trafo 0,42kV pak je po problémech, ale čím má člověk argumentovat, že je trafo 0,4kV špatně?
Jaký máte názor na věc? Trafa 22/0,4 nebo 22/0,42kV?
Pomiňme teď otázku regulace napětí pomocí odboček na trafu ...
Rozmahel Vladimír:
Já si myslím, že právě ta regulace odbočkami je jádro otázky. Pokud bude možnost kolísání sítě vyregulovat pomocí odboček na úroveň požadovanou normou, je jedno jaké trafo tam bude. Nevím jaký je rozdíl ve ztrátách u TR 400 nebo 420V a co by vycházelo ekonomičtěji. Do budoucna se dá určitě předpokládat postupné zvyšování napětí. Tam by potom trafo 420V mohlo být určitá předinvestice.
H:
Pomiňme teď otázku regulace napětí pomocí odboček na trafu jsem napsal proto, že dle Vašeho řešení si vyreguluji transformátor 400V o +5% na 420V, ale tím pádem jsem už na horní hranici regulačního rozsahu a nepohnu se případně dál, bude-li třeba.
Kdežto při použití trafa 22/0,42 kV budu uprostřed možného rozsahu regulace.
Bavil jsem se na toto téma s mnoha lidmi ve svém okolí, ale je to tak vždy půl na půl. Někteří říkají že stačí 0,4 kV jiní že jednoznačně 0,42 kV a někteří ani neví ... :)
Proto by mě zajímal i váš pohled na věc, nejlépe podložený nějakou normou či jiným závazným požadavkem.
V ČSN 33 0120 - Normalizovaná napětí IEC ani ČSN 33 0121 - Jmenovitá napětí sítí nn jsem ale nic jednoznačného nevyčetl, ani v ostatních "běžných" normách.
Štefan Beláň:
Přidán můj názor. :)
Domnívám se, že důležitá hodnota napětí začíná dříve něž na 22 kV. Pokud se podíváte do ČSN 33 0120 na tabulku NA.1, tak zjistíte, že tolerance max. a min. napětí je velice široká. Pro normalizované napětí 22 kV je minimální napětí 22 kV a maximální 25 kV. Proto si myslím, že transformátor 22/0,4 kV s tolerancí načepování 5% je v pořádku.
Vždy budou určité odchylky napětí v sítích a transformátory se vždy budou muset vyrábět s dostatečnou variabilitou. ;)
Rozmahel Vladimír:
TO: Hlavatý
Sdílím, váš názor ohledně těch 420V. Tím jsem měl na mysli tu předinvestici. Pokud vyhoví starší, třeba repasované trafo, není problém. U nově projektované stanice už je to na Vašem uvážení. Nevím jaký je rozdíl v ceně u nového 400V nebo 420V. Starší kousek bude zcela jistě 400V a pronikavě levnější. Tady by si to měl zvážit především investor. Ono plošné náhlé zvýšení na vn asi nebude tak náhlé a tím že se zvýší napětí na straně vn se automaticky zvedne i sekundár trafa 400V. Je jistě otázka do jaké míry je na to stavěno. Ale jak uvedl Kolega Beláň už teď je velká tolerance na straně vn. Takže to asi nebude tak horké.
Bohužel pro projektanta při započtení repasky klesne cena díla... :'(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana