Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  JAK TO MÁ BÝT? - projekty, návrhy, rozpočty
| | |-+  Je kryti IP44 pro zonu 2 v koupelne dostatecne?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Je kryti IP44 pro zonu 2 v koupelne dostatecne?  (Přečteno 3119 krát)
Jan Obhlidal
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 01.02.2008, 11:23 »

Našel jsem zde několik příspěvků na toto téma, ale potřeboval bych to upřesnit. Mám elektrikáře, který mi nechce povolit světlo s krytím IP44 na 230V do zóny 2 na strop (více než 225cm). Chce ho umístit až na hranici zóny 2 a 3, tedy 60cm od svislé roviny hrany vany. Já bych chtěl toto světlo umístit právě dovnitř tohoto 60cm území. Jeho názor je, že do zóny 2 musí mít světlo kromě IP44 jestě bezpečné napětí AC 12V nebo DC 30. V normě ČSN 33 2000-7-701 jsem jako laik toto nenašel. Pouze informaci, že zařízení s IPx4 do zóny 2 lze umístit. Můžete mi prosím poradit?  poklona .
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Hynek Bureš
OSVČ
*

projektant elektro nn, vn, slaboproudy

« Odpověď #1 kdy: 01.02.2008, 16:27 »

V ČSN 33 2000-7-701 ed.2 už zóna 3 není stanovena. Svítidlo v krytí IP44 lze v zóně 2 umístit, musí být napájeno přes chránič 30mA. Pokud váš elektrikář ještě nevyměnil normu, vyměňte svého elektrikáře  Smích
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jednoduchá zadání mívají často komplikovaná řešení. Jednoduchá se zdají být jen proto, že komplikace si žádný zadavatel nechce připustit. Řečeno česky: vyřeš to jednoduše norma nenorma, hlavně ať je to skoro zadarmo.
Štefan Beláň
Karlovy Vary
*

Chránič je chránič!

« Odpověď #2 kdy: 01.02.2008, 17:46 »

TO: Obhlidal

Pokud je svítidlo výše jak 225 cm nad podlahou v prostoru zóny 2, tak i v předchozí normě se jednalo o prostor 3 a neměl by být žádný problém. To co je nové, je nutnost použít proudový chránič 30mA vždy.

Chránič chrání - jistič jistí.
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.012 sekund, 20 dotazů.