Mozno zakoncit kazdu zasuvku,sv. a spinac zvlast v rozvadz. bez pouzitia krabic?
Zdenek Hejčl:
I to se občas stane nedotažená svorka...velký přechodový odpor ...atd...
Luboš Hladík:
Prehledl jsem nejak Vasi vetu "Nemůžete vodič N táhnout samostatně přes kuchyň, vodič fázový přes koupelnu jen z důvodu, že se vám to líbí a ušetříte pár metrů kabelu...."
Tak jsem to nemyslel. Uvazuji totiz o inteligentni instalaci, takze by napr. v jedne mistnosti bylo vice svetelnych obvodu (ono koneckoncu to by mohlo byt i pri klasicke instalaci) - napr. hlavni svetlo, svetlo u televize, svetlo na stene... Tam jsem myslel to propojeni, ne mezi mistnostmi. Podobne bude v ramci mistnosti vice samostatnych zasuvkovych obvodu, tak jsem si myslel, ze by do mistnosti byl priveden jeden N a jeden PE a ty by byly pro zasuvky spolecne, ale faze opet zvlast.
Stale se ale asi jedna o sdruzeny obvod a jak jsem tak pochopil z jinych diskusi, znamena to, ze by pred spinanim jednotlivych fazi musel byt spolecny vypinac (neumim si predstavit u zasuvek)...
Ted me ale na druhou stranu napada - ja bych preci mel v pripade napr. svetel v jedne mistnosti jeden spolecny jistic, jen vice samostatne vedenych vodicu pro fazi. I v tomto pripade se jedna o sdruzeny obvod a plati stejna pravidla?
Luboš Hladík:
Uz jsem se v tom popisovani trochu zamotal, pokusil jsem se doplnit tu svou "maluvku". Je to zjednodusene, ale snazil jsem se tam zachytit dve mistnosti a samostatne zasuvkove a samostatne svetelne okruhy.
Stale se tedy jedna o "sdruzene obvody"?
Jaroslav Mrázek:
Pane Hladíku, nejednodušší bude natáhnout každou zásuvku samostatným kabelem z rozvaděče. Kdyby jste neuvažoval o variabilitě přepojování jednotlivých zásuvek na různá jištění, musel by ste splnit podmínku ČSN 33 2000-5-52 čl. 520.N3.6 a vést střední vodič ve společném obložení nebo v těsné blízkosti fázových vodičů. To znamená buď kabel, nebo jednožilové vodiče se zesílenou izolací, nebo uložení v trubce. V tomto případě by Vámi navrhované řešení bylo realizovatelné .
vám jde ovšem ještě právě o možnost přepojování dle okamžité potřeby na různé jističe. V tom případě už ale není splněna podmínka ČSN 33 2000-5-52 čl.520.N4.1 o jednom proudovém okruhu s jedním jištěním a musíte tedy splnit podmínku dle čl. 520.N4.2 a tyto samostatné proudové okruhy vést s plným počtem vodičů potřebných pro funkci a ochranu tzn. každou zásuvku samostatným kabelem.
Bartoň Jiří:
To Jura Krikl
To určitě jde, ale myslím že tazatel tohle nemyslel.
Snaha ušetřit na jedné straně a požadovat variabilní instalaci
mi nejde dohromady. Ušetřím pár metrů drátu ale navýší se pracnost takového provedení a odstraňování poruch bude složitější.
Pokud budu mít N z několik okruhů propojených mimo rozvaděč tak už je nerozdělím a bude podmínka tyto okruhy provozovat pod jedním FI.
Jednoznačně by to byl krok zpět, popřípadě Cimrmanův krok stranou.
A to nejdůležitější nakonec, je nutno dodržet podmínky které přesně popsal pan Mrázek přede mnou. 8)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana