Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Plánování, úvahy, vysvětlení, pochopení principu, rozhodování o tom, co si přeji, potřebuji, chci ...
| | |-+  Jakou zvolit velikost jističe pro RD?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jakou zvolit velikost jističe pro RD?  (Přečteno 14603 krát)
Míla Brtník
« kdy: 02.01.2008, 20:31 »

Hodlám kupovat pozemek ke stavbě RD a byl jsem dneska na ČEZu se zeptat, jak tam lze přivést el. sítě. Vrazili mi do ruky formulář, ve kterém po mě chtějí spoustu informací, které ještě vůbec nevím, včetně toho, jak silný jistič budu požadovat. Poradíte mi, zda bude stačit jistič 3x25A?
 Zde je předpokládaný přehled spotřebičů, u el. kotle může ještě dojít ke změně, nemám spočítané ztráty.

El. kotel 8 kW
bojler 2 kW
trouba 1,85 kW
varná deska 2,5 kW
pračka 2,3 kW
světlo 3kW?
elektronika 1 kW
cirkulárka 3 kW?
var. konvice 2,2 kW
digestoř 0,1 kW
čerpadlo studna 1 kW
vrtačka, pila, bruska ruční 1,5 kW
žehlička 1,4 kW
vysavač 1,8 kW

Díky za rady.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Petr Doležal
*

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #1 kdy: 02.01.2008, 20:40 »

Viz odpověď pana Horského na podobný dotaz:
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,3990.msg46309.html#msg46309
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Míla Brtník
« Odpověď #2 kdy: 02.01.2008, 20:59 »

poklona , přečetl jsem, leč můj problém to neřeší.
Abych dostal vyjádření od ČEZu, musím jim prý do toho formuláře něco napsat, i když nemám nic v ruce, ani projekt ani spočítané tepelné ztráty Jsem v rozpacích
Takže bych byl rád i za nějaký hrubý odhad, myslím, že k tomuhle účelu to postačí.
Díky
Josef Křemen
*

Revizní technik E2/A, Praha 6.

« Odpověď #3 kdy: 03.01.2008, 12:50 »

Pokud máte na mysli přímotopný kotel, tak při těchto spotřebičích + 8 kW topení bych se nebál jističe 3x25A. Nutný příkon přímotopného vytápění si vypočítáte z vytápěné kubatury RD (v metrech krychlových) x 25W. Pokud vás to vyjde na víc tak buď dát silnější kotel a jistič, nebo doufat, že 8 kW bude stačit. Víc než 8 kW topení + bojler+ vaření bych na jistič 3x25A nedoporučoval. a 8 kW by mělo stačit na 250 - 300m2 obytné plochy. 
Vím, že se ozvou hlavy pomazané a upozorní na možnost použití upřednostňujíc ího relé, ale proč to dělat jednoduše....
Míla Brtník
« Odpověď #4 kdy: 03.01.2008, 15:08 »

Děkuju, tohle mi prozatím úplně stačí.
Petr Bryks
*

« Odpověď #5 kdy: 04.01.2008, 14:09 »

Pokud vám do toho ještě mohu mluvit, spíše než el. přímotopný kotel bych volil variantu el. podlahové vytápění topnými kabely a rozdíl bych investoval do zateplení, rekuperace a pod.
Fuk Tomáš
*

« Odpověď #6 kdy: 04.01.2008, 15:21 »

Pokud vám do toho ještě mohu mluvit, spíše než el. přímotopný kotel bych volil variantu el. podlahové vytápění topnými kabely a rozdíl bych investoval do zateplení, rekuperace a pod.
Čímž byste ovšem zůstal v podstatě navždy odkázán na libovůli dodavatele elektřiny. Smutek

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Jaroslav Hasala
OSVČ
*

Znojmo (JM)

« Odpověď #7 kdy: 04.01.2008, 18:43 »

Mě osobně to pro dané podklady vychází spíše na jistič před elektroměrem 3x 32A, ale věřím, že při rozumném používání bude dostatečný i jistič 3x 25A. Dá se dost operovat se soudobostí, nepoběží přece všechno naráz.
Na každý pád, přívodní kabel a popř. hlavní vypínač v podružné rozvodnici dimenzujte tak, aby bylo možné v případě potřeby bez problémů jistič před elektroměrem vyměnit za silnější.
Můžete třeba časem zjistit, že výkon el. topení není dostatečný a bude nutné ho zvýšit nebo si můžete pořídit další spotřebiče nebo pocítíte potřebu něco přistavit atd ...

elektromontážn í firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz
Míla Brtník
« Odpověď #8 kdy: 04.01.2008, 19:52 »

Ano, vím, že 3x25 bude "na hraně".
A díky za tip se zadními vrátky, aspoň budu vědět, že je to technicky možné.  Úsměv
Náhodný
« Odpověď #9 kdy: 05.01.2008, 21:20 »

Pro pana Křemena. Těch 250- 300m2  na 8 kW, se snad jeví jako překlep. Počítat tepelnou ztrátu (vytápěný prostor) v m2 je na ...tak říkajíc zvláštní.
Josef Křemen
*

Revizní technik E2/A, Praha 6.

« Odpověď #10 kdy: 06.01.2008, 14:14 »

Opravdu, je to tak. občas ve spěchu po sobě něco nepřečtu.
300m3 x 25W= 7,5kW.
Je to přibližné určení příkonu topení které používám asi 12 let.
Samozřejmě, přesnější je výpočet od projektanta na základě tepelných ztrát.
Míla Brtník
« Odpověď #11 kdy: 12.02.2008, 14:53 »

Tak mi dneska přišlo vyjádření z ČEZu a píše se v něm:

Podmínkou připojení st. pozemku je vybudování samostatné kabelové přípojky 1kV. Na sloupu nn bude proveden svod kabelem AYKY 4x35, ukončený poj. skříní SP-100. Z ní bude kabel pokračovat dále a bude ukončen kab. pilířem SS-100. Z kabelového pilíře bude přívod. kabelem připojen vlastní RE-rozvadeč. Na kabel. přípojku 1 kV zajistí žadatel PD. S ohledem na vzdálenost odběrného místa je vám povolen jen standardní jistič 3x25A.

Náklady spojené s touto realizací plně hradí žadatel.

Může mi někdo prosím vyčíslit, kolik to zhruba bude?
Míla Brtník
« Odpověď #12 kdy: 12.02.2008, 15:02 »

A ještě drobnost (žádal jsem totiž jistič 3x32A a nepovolili mi ani el. kotel):

Tuto větu:

váš požadavek nemůžeme zcela uspokojit, neboť z vážných technicko-ekonomických důvodů nelze realizovat úpravy zařízení distr. soustavy. Pokud i nadále trváte na svém požadavku v plném rozsahu, dostavte se k nám k dalšímu jednání.

si mám přeložit zřejmě: vymyslete si, co chcete, ale zaplatíte si to....?
Jura Krikl
*

Brno

« Odpověď #13 kdy: 12.02.2008, 15:19 »

váš požadavek nemůžeme zcela uspokojit, neboť z vážných technicko-ekonomických důvodů nelze realizovat úpravy zařízení distr. soustavy. Pokud i nadále trváte na svém požadavku v plném rozsahu, dostavte se k nám k dalšímu jednání.

si mám přeložit zřejmě: vymyslete si, co chcete, ale zaplatíte si to....?
NO Jistěěěěěě - co jste čekal? Za jak dlouho se vrati distributorovy investice vražena do zesilení (vymněny) odbočky k Vam? Nebo dokonce vymněny trafa a vedení poloviny vesnice.
Otazka je, zda Vam povolí aspoň sazbu na vytápění. A dale to řešit technickými prostředky ve vlastní režii a ve vlastním rozvaděči a idealně odebirat proud v hodnotě 24,5A po dobu 20 hodin. V dnešní době skoro teměř žadný problem.
Ovšem bez vypočtených tepelných ztrát postupujete riziko, že Vam to nevyjde. A pak budete muset operativně řešit (bastlit) jiným zdrojem tepla (krb, solar a pod.) 

Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)
Míla Brtník
« Odpověď #14 kdy: 12.02.2008, 15:27 »

Nepovolí, 8 kW el kotel mi zamítli, takže s koupí tohohle pozemku se asi rozloučím. Smutek Smutek
Jura Krikl
*

Brno

« Odpověď #15 kdy: 12.02.2008, 16:01 »

Nevěšte hlavu ani jiný ud :-D - 8kW je třeba předimenzováno :-D. Z my zkušenosti - malej penzion. Hl jistič 25/3/B. Topeni sice plyn v bečce, ale jinak všev el. ohřev vody, podlaha a vše ostatní. Celkem 4 apartmánky. Hojně využívane. Někdy mam pocit, že ten jitič je "zavařenej" bo to neni možný. Dum je dobře rozfázováný a odebíra to co potřebuje v rozsahu levne sazby 20hod.  A pokud je všude natopeno - akumuluji energii do aku nadrže.
nebo možnost tepelneho čerpadla. Zkuste se mrknout na www.tzb-info.cz. Alternativní vytápění :-) Dnes je možností. Jen se zamyslet. Vždy je to otazka peněz ............ pak to jde samo

Míla Brtník
« Odpověď #16 kdy: 12.02.2008, 20:34 »

Podmínkou připojení st. pozemku je vybudování samostatné kabelové přípojky 1kV. Na sloupu nn bude proveden svod kabelem AYKY 4x35, ukončený poj. skříní SP-100. Z ní bude kabel pokračovat dále a bude ukončen kab. pilířem SS-100. Z kabelového pilíře bude přívod. kabelem připojen vlastní RE-rozvadeč. Na kabel. přípojku 1 kV zajistí žadatel PD. S ohledem na vzdálenost odběrného místa je vám povolen jen standardní jistič 3x25A.

Náklady spojené s touto realizací plně hradí žadatel.

Může mi někdo prosím vyčíslit, kolik to zhruba bude?

Nicméně to nejdůležitější jsem se nedozvěděl Úsměv Úsměv
Jura Krikl
*

Brno

« Odpověď #17 kdy: 12.02.2008, 20:48 »

No to je těžko raditi. Povězte co je to za delková míra: 
"Z ní bude kabel pokračovat dále a bude ukončen kab. pilířem SS-100. Z kabelového pilíře bude přívod. kabelem připojen vlastní RE-rozvadeč"
Zvlaště když cena kabelu se pohubuje v řadu desitek až stovek Kč.

Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.021 sekund, 20 dotazů.