Jakto ze 230 kopne i kdyz jsem odizolovan od zeme.

<< < (7/10) > >>

Martin Novák:
Ono teorie a praxe se dosti lisi. Vsechny teorie mne ujistuji o tom, ze pokud jsem na drevenych staflich 2m nad zemi, tak mne snad faze ani okopat nemuze. Ale pokud si v praxi pri vymene zarovky na tu fazi sahnu, tak po deseti minutach nespisovnych vyrazu dojdu k tomu ze to opravdu kope... 

-George:
To Beláň: To co popisuje p.Hasala možné je. Za ty léta co pracuji na sítích nn metodikou PPN a používám klasický kožený rukavice, sem pár dešťových sprch zažil. Ono to hned netluče. Napřed to jemně mravenčí, pak brní a nakonec to kopne. Úplně stačí mít obyčejný farmářky na nohou a izolace je dostatečná. Mluvím pochopitelně o práci na potenciálu jedné fáze.
Pokud se jakoukoli částí těla dotknete zároveň jiného potenciálu, je to jasné...

vjl:
Citace: dolac  08.12.2007, 22:27

Páni, o čom tu diskutujete. Odporúčam si ešte raz prečítať otázku autora príspevku a jeho ďalšiu reakciu. Citujem: " Nemluvím z vlastní zkušenosti nejsem blázen abych to zkoušel Úsměv. ale stejně mám za to že kdybych si tady teď stoupnul na dřevěnou židli tak mě to kopne stejně tak-i když podle teorie by nemělo"
On netvrdí, že ho to koplo,  on si iba myslí že by ho to teoreticky mohlo kopnúť, bojí sa to vyskúšať, preto sa pýta odborníkov, aby sa uistil. Myslím že už Vaše odpovede ani nečíta, ináč by sa asi ozval. Alebo to už vyskúšal. :D

Není tomu tak, skutečně se to stalo akorát ne mě osobně. Tím že nejsem blázen abych to zkoušel jsem chtěl říct, že pro to abych si to ověřil to rozhodně nebudu zkoušet prakticky a radši položím dotaz zde.. Odpovědi jsem si všechny pročetl a každý tvrdí v podstatě něco jiného. Nejvíc se mi asi líbí vysvětlení pana Hasaly :)

Fuk Tomáš:
Citace: -George  08.12.2007, 22:44

Za ty léta co pracuji na sítích nn metodikou PPN a používám klasický kožený rukavice, sem pár dešťových sprch zažil. Ono to hned netluče. Napřed to jemně mravenčí, pak brní a nakonec to kopne.

Není déšť jako déšť. Někdy prší úplná destilka, někdy pěkná kyselina. Záleží na tom, jak je krajina vyvětraná.
Mám na střeše dešťové čidlo, které reaguje na svodový odpor mezi dvěma do sebe zasunutými hřebínky. Někdy stačí pár kapek, a někdy nepozná ani souvislou vrstvu dešťové vody.

Michal M.:
Vážení pánové,

přečetl jsme si pečlivě všechny Vaše příspěvky a pak i přemýšlel. Dokonce jsem se u toho i trochu podivil, jak to, že jsem si nikdy nespočítal, jaký proud může téci člověkem v papučích s gumovou podrážkou etc. při dotyku vodiče se střídavým napětím okolo 230 V. No úplně to uzavřít nemohu doteď, ale mám několik poznámek.

ad 1) Kapacitní proud se mi zdá pro uvedenou konfiguraci příliš malý, jak kdosi podotkl, jednalo by se o kapacitu v řádu 10 až 100 pF. Obsah harmonických je zanedbatelný. V nn síti je to dominantě 3, 5 a 7 a krom toho s malými amplitudami. Další hamronické mají amplitudy naprosto zanedbatelné. Krom toho!! kapacitním proudem nepřenášíme na časovém intervalu periody energii ze zdroje do spotřebiče. Tento proud však vyvolává činné ztráty a ty jsou pak přímo úměrné druhé mocnině proudu a činné rezistivitě, kterou proud protéká. Bylo-li by to tedy oněch 100 pF, pak kapacitní proud vychází cca 7,3 mikroA, při odporu proudovodné dráhy (tělo či co) cca 10 kOhmů by byly činné ztráty cca 0,07 W a to by mohlo být pociťováno jako kopnutí/kopání. POkud by byla výsledná kapacita jak někdo napsal o jeden dva řády větší, jistě si to umíte vynásobit, bylo by to 0,7 či 7 W. Ale to je nějaký hypotetický výkon nějakého fiktivního spotřebiče. Je jím tělíčko človíčka?

Nicméně, jaká je vlastně topologie obvodu? Je ta kapacita paralelně nebo sériově s izolačním odporem? Zkoušel to někdo z vás nakreslit? Není to tak jendoduchý problém, jak by se zdálo. A potom, mylsím, že obvyklé znalosti elektrikářů josu na toto krátké :))) s odpuštěním pánové. To, že znám vyhlášku 50 neznamená, že rozumím fyzikální podstatě problému. Toto je spíše otázka pro teoretika.

Takže, až na běco přijdu, dám vám vědět :) Zatím bádejte, třeba na něco přijdeme.

ad 2) myslím, že v tomhle neselhává fyzika jako modelující činnost člověka, ale úsudek člověka, resp. kritický postoj k tomu, co umím a mohu svými modely modelovat, je rozdíl mezi modelelm amtematickým a fyzikálním

ad 3) kondenzátory s dřevěným dielektrikem myslím nebudou mít nikterak význačné parametry (určitě značný svod při jinak velmi n ízké kapacitě) na to, aby bylo opodstatněno jejich použití, ale údiv by ve mě nevzbuzovaly

Přeji krásný den, Michal M.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana