Jakto ze 230 kopne i kdyz jsem odizolovan od zeme.
vjl:
Zajímalo by mě jaktože dostanu ránu když si sáhnu na fázi a stojím na plovoucí podlaze na ní je koberec a mám korkové pantofle. Nebo obdobný případ kdy zkouším zkoušečkou fázi v zásuvce tak jaktože doutnavka svítí. Je to dáno nějakým odporem člověka? Nebo čím to je vždyť když nejsem spojen se zemí proud nemá kam téct.
Jirka Š. Svejkovský:
Jste dost odvážný, já bych do toho nešel.
Na to, aby jste byl dobře izolován od živých vodičů (fáze) potřebujete splnit podmínky II. třídy izolace. Korkové pantofle asi nevyhoví, pokud ovšem neprošly státní zkušebnou a nemají na sobě značku v podobě čtverce ve čtverci. Přestože jste relativně dobře odizolován, nějaký proud proteče (malý, kdyby byl velký, už jste tento dotaz nepoložil). Ten způsobí "kopnutí".
K té doutnavce. Té stačí velmi malý proud, jehož hodnota je pod prahem citlivosti člověka, aby svítila.
Vřele doporučuju podobné pokusy s dotykem fáze neopakovat. Pokud dojde k narušení "izolace" pantoflí/podlahy např. zapomenutým napínáčkem, obdržíte zásah, který už bezpečný rozhodně nebude.
vjl:
Nemluvím z vlastní zkušenosti nejsem blázen abych to zkoušel :) ale stejně mám za to že kdybych si tady teď stoupnul na dřevěnou židli tak mě to kopne stejně tak-i když podle teorie by nemělo.
Štefan Beláň:
TO: vjl
Jste na velkém omylu, který zakládáte na rozsvícení doutnavky.
Pokud stojíte na izolované podložce, tak nemůžete dostat žádnou ránu "kopanec". (no)
To, že svítí doutnavka, neznamená, že dostanete ránu. Kdyby tomu tak nebylo, dostal byste "kopanec" i od té doutnavky, protože zapalovací proud prochází vaším tělem a přesto nic necítíte. Je to proud hluboko pod prahem vnímání těla. ;)
Prah pro vnímání je cca 0,5mA. Odpor izolační podložky si vypočítejte.
Jirka Š. Svejkovský:
Teorie říká R = U/I (obecně).
Pokud vím, že proud 10mA dokáže "kopnout", ale málokoho složí (pokud nestojí na oné židli), dostanu:
R = 230V/0,01A = 23000 Ohm = 23kOhm. Věřte, že to je poměrně značný odpor a účinky tohoto proudu opravdu pocítíte.
Vaše teorie bude platit v případě, že si na ruce natáhnete izolační rukavice, které se používají v rozvodnách. Pak opravdu nic neucítíte.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana