Jakto ze 230 kopne i kdyz jsem odizolovan od zeme.
Štefan Beláň:
TO: Svejkovský
Buďte si jistý, že pokud stojíte na oné "dřevěné" židli, tak izolační odpor bude řádově v M-ohmech a ne v K-ohmech. Zrovna tak i dřevěná podlaha a korkové pantofle. (doh)
Viktor Klemon:
Pracujeme so striedavou sieťou, a tam sa uplatňuje aj kapacitný prúd.
Ten v obvyklom prípade keď stojíte na izolovanej podložke rozsvieti dútnavku.
Tá podlaha asi neizolovala dobre. Prípadne tam bol predsa len aj dotyk s PE.
Na doprej podložke resp. dielektrickej obuvi necítiť nič.
Jirka Š. Svejkovský:
No, nikdy jsem to nezkoušel. Testování vodiče na přítomnost napětí prstem nepatří mezi moje koníčky. Zvlášť, když člověk balancuje na židli - úlek = pád.
Je to nebezpečné především proto, že izolační odpor není zaručen (na rozdíl od doutnavky, kde je předřazen odpor). Stačí zabalancovat a dlaní se opřít o zeď nebo o strop.
Zdeněk 2752:
.
Co se týká porovnání odporu v doutnavkové zkoušečce a dřevěné židle, tak bych spíše věřil té židli.
Myslím že každý elektrikář občas z různých důvodů pracuje tak, že by se to na první pohled zdálo nebezpečné. Pokud něco takového vyjímečně dělám, velice dobře si ošetřím to, abyh nebyl spojen se zemí. Za 30let praxe jsem "kopanec" nedostal.
Mám za to že doutnavka ve zkoušečce svítí proto, že se jedná o střídavý proud. (Kapacita).
Jirka Š.:
Nechci se hádat, ale řekl bych, že kapacita soustavy člověk - podlaha - zemnící soustava s dielektrikem z onoho korku má dostatečnou kapacitu na to, aby jedinec dostal kopanec. Ohmův zákon ve tvaru pro stejnosměrný proud bych asi na pomoc nebral.... ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana