Jakto ze 230 kopne i kdyz jsem odizolovan od zeme.
Kamil Novák:
Citace: Fuk Tomáš 07.12.2007, 21:45
Bohužel už se nepíše, zda náhodou ten koberec nemá antistatickou (rozuměj, lehce vodivou) ...
Za antistaticky vodivou podlahovou krytinu je považována taková, která má svodový odpor min. 100 k ohm (a tomu tedy jako lehce vodivá moc nerozumím). ;)
Štefan Beláň:
TO: Fuk
Zase vedle. (doh)
Antistatická podlaha má odpor od 0,05 - 100 M-ohmů.
Tak i kdyby měl koberec antistatickou úpravu (lehce vodivá je někde kolem 5 M-ohmů) a pantofle impregnované, tak je tam ještě plovoucí podlaha.
Prostě izolační stav bude naprosto jistě v desítkách nebo stovkách M-ohmů. :D
Fuk Tomáš:
To Beláň
Myslím, že původní tazatel se ptal, proč ho to kope, ne proč ho to nekope. Proto se snažím ukázat příčiny, proč by ho to kopat mohlo. Je od vás hrozně milé, že Vy se snažíte vysvětlit, že ho to v žádném případě kopnout nemohlo a že se mu to tedy asi zdálo.
Ale k věci. Vy správně uvádíte, že antistatická podlaha má svodový odpor (dle normy) 50kohm až 5Mohm. Když si uvědomíte, že pro střídavé napětí se ten koberec s antistatickou úpravou chová podobně jako sériový RC obvod,
a když např. vezmeme 2x2=4 m2 plochy, tloušťku dielektrika (tvrdé dřevo) 1 cm, tak kapacita takového kondenzátoru je cca 24nF, a impedance seriového RC obvodu R=200kohm + C=24nF je při 50 Hz cca 240kohm. Kolik to dá proudu při 230V/50Hz?
Stále jsem mimo mísu, že? >:D
Štefan Beláň:
TO: Fuk
Dřevěný kondenzátor? Tak to už je na mě příliš! (poklona) (ssur)
Můžete si zde teoreticky modelovat co chcete, ale už beze mne. :'(
Petr Moravec:
Nechtěl jsem reagovat v této rubrice, ale je to síla, samozřejmě že pan Beláň situaci vysvětlil naprosto správně.
Původní tazatel skutečně ránu nemohl dostat způsobem vodič / zem, (tedy ne zem, ale izolační podložka).
Pokud něco původního tazatele koplo, tak došlo k dotyku holou rukou se dvěma vodiči různého potenciálu současně, tedy např. L a N, L a PE nebo L a PEN.
Úvahy o kapacitě jsou naprosto zcestné. Tím samozřejmě nenabádám nikoho k praktickým zkouškám a už vůbec ne elektrotechnic ké laiky. Jen chci říci že zkušený elektrikář ví o čem píšu. ::).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana