Jakto ze 230 kopne i kdyz jsem odizolovan od zeme.

<< < (5/10) > >>

Miloslav Janoušek:
Teorie už zabíhá do vzorců ze slaboproudu, tady se seká do zdi. Tam to není potřeba, tam se řeší jiné problémy.   :)  :D   ;D

Pavel Horský:
To Fuk:  přečtením vašeho příspěvku jste mi úplně vyrazil dech. Dodnes jsem si myslel, že si nechám dřevěné kondenzátory patentovat jako první a najednou koukám, vy byste mě málem předběhl. V roce 1999 jsem dostal ten skvělý nápad na sériovou výrobu těchto vysoce recyklovatelný ch kondíků, ale kupodivu jsem nenašel společníka ani sponzora. Dodnes mě to trápí. Neměl byste zájem stát u zrodu realizace tohoto letitého nápadu?
Při nezájmu o naše výrobky pak vše rozštípeme sekyrou a zapálíme za továrnou. Nezůstane po nás žádná stopa a už se nám pak nebude nikdo smát.......... ........... 

Fuk Tomáš:
Vidím, že si málo uvědomujete, že fyzika funguje, ať se při tom seká do zdi nebo ne.
Soustava
- horní elektroda: koberec s antistatickou úpravou
- dielektrikum: dřevěná podlaha
- dolní elektroda: armovaný beton

prostě jako kondenzátor v sérii s odporem funguje. Právě jsem učinil pokusné měření:
(TOTO NENÍ NÁVOD PRO LAIKY!!!)
Vyhnal jsem všechny z místnosti, na dřevěnou podlahu (masivní dubové parkety, pod nimi suchý beton, 2. poschodí suchého domu) jsem rozvinul kus alobalu (0,32 m2) a změřil impedanci proti ochrannému vodiči. Jako měřicí napětí jsem použil 230V~ a 12V=.
Výsledek: kapacita 1,12 nF  izolační odpor >10 Mohm. Při uvažované ploše toho nešťastného koberce 4 m2 to dělá 14 nF. Vzhledem k větší tloušťce mého dřevěného dielektrika oproti běžným plovoucím podlahám jsem se myslím s původním odhadem 24 nF docela trefil.

Já netvrdím, že touto cestou dostal kopanec ten původní tazatel. Jenom nabízím jedno možné vysvětlení, kudy skrz něj mohl téci proud, i když si myslel, že je dokonale izolován. Kdo to pochopit nechce, nemusí.

P.S. pro pana Horského: pokud byste chtěl rozjet tu výrobu, hlásím se jako konzultant  :D

Pavel Horský:
 :D   To FUK:  dobrá, koupím fošny a ozvu se  ;) :D

Jaroslav Hasala:
Proud procházející tělem je závislý na  spoustě věcí. Záleží na tom, jak je člověk zpocený, kolik toho vypil, na jeho tělesné stavbě, na stáří, na pohlaví ...
Vnímání procházejícího proudu je také u každého odlišné. Měl jsem jednoho kolegu, který cítil i 12V.
Přitom, když jsme zkusmo měřili odpor svých těl, měl spíše větší odpor než ostatní.
Do jisté míry lze i odolnost vůči procházejíccím u proudu "natrénovat"...
Takže to, co tazatel uvádí jako "kopnutí",  by třeba jiný člověk vůbec nezaznamenal.
Také mohlo dojít k dvoupólovému dotyku a rázem jsme někde jinde ...
Osobně mám také různé "příběhy z natáčení". Jednou jsem dostal slušný "kopanec" na dřevěném žebříku, který stál na linoleu. člověk by řekl, izolované pracoviště ... Přitom jsem se zcela určitě dotkl živé části jen jednopólově.
A jako protipól jsem jednou odpojoval kabel z přípojkové skříně. Klasická chyba : Vypnul jsi to ? - Jasně, můžeš ... :)
Dělal jsem to neizolovaným klíčem, bylo po dešti a na nohou jsem měl promočené tenisky ... Klíčem jsem povolil všechny tři fáze a jsem rukou vyšroubovával povolené šrouby. Všiml jsem si, že vodiče jiskří. Tak jsem vzal vadasku a co by jste řekli ? No, byl tam ... :D
Přitom jsem tentokrát vůbec nic necítil ...
Jsou prostě různé případy, kdy exaktní věda jaksi selhává. Rozhodně bych byl v tomto případě opatrný v tvrzení, že "není možné ..."

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana