Mohu jistit v rozvaděči CYKY 1,5 jističem 16A?

<< < (7/9) > >>

Rozmahel Vladimír:
cyky 4x1,5

ve vzduchu  18,5A
v zemi   28A
na stěně, přímo ve zdi 17,5A
v trubce na stěně či ve zdi 15A
v izolační stěně 13A

Je však třeba upozornit na to, že tyto hodnoty platí pro jediný kabel a teplotu okolí 30°C. Při seskupení více obvodů / více kabelů v omítce těsně na sobě současně zatížených / tyto hodnoty klesají.

Jaroslav Hasala:
Citace: Novakos  14.12.2007, 00:23

A kde je tedy pravda? Je kombinace CYKY 1,5 se 16A a vedením pod omítkou normou povolena pro vedení k zásuvce do pračky a ke kuchyňské lince?

To je právě na nezávislém RT, aby to posoudil. Vzhledem k tomu, že uložení kabelů už asi nebude možné ověřit, zbývá jen ověření impedance poruchové smyčky a úbytků napětí. Vzhledem k tomu, že asi půjde jen o krátké trasy, bude to pravděpodobně vyhovovat.
Nicméně je to ze strany montážní firmy dost nekorektní jednání. Určitě by stálo za to, minimálně jim trochu znepříjemnit život ...
Toto provedení rozhodně neodpovídá obvyklým standardům.
V nějakých normálních podmínkách je standardem pro světelné okruhy použít vodiče Cu 1,5 a jištění 10A, pro zásuvkové okruhy vodiče Cu 2,5 a jištění 16A.
Nedodržení těchto standardů je většinou možné jen za cenu nějakých kompromisů.

Novakos:
Tak všechno dopadlo jinak, jelikož 1,5 nezakazuje norma, přál si toto vedení majitel, který chtěl před prodejem zrekonstruovat jádro za co nejmenší peníze, do kuchyně tak přichází jen jedno vedení 1,5 se zásuvkou na troubu, ze které je vytažena zásuvka na varnou konvici, s tím, že bývalý majitel montážní firmě řekl, že ani my noví nájemníci jistě nebudeme péci a vařit čaj najednou. Třetí zásuvka je z původního okruhu bytu, na který jsou napojena i světla v bytě a je proto jištěna 10A, takže myčku na ní dát je nesmysl, jelikož by stačilo v jiné místnosti pustit televizi nebo vysavač a jistič by vypadl. Takže montážní firma se velmi slušně omluvila za chyby v revizní zprávě,které odstraní, chránič hodí i přes jističe kuchyně, ale mně nezbývá než koupit CYKY 3x2,5 a natáhnu ho dvakrát do kuchyně - jednou pro troubu, podruhé pro myčku, každé dám na samostatný 16A jistič a taktéž pod chránič. Bohužel reliéfové omítky jsou všude hotovy, takže sekat v předsíni by znamenalo začít znovu, proto mi nezbývá nic jiného než si zohyzdit novou předsíň lištou. Jedinou obavou tak pro mě je, jestli kabel, který nebude v kuchyni za linkou ve zdi, ale na povrchu těsně za troubou, nemůže utrpět, až se v ní bude péct a bude rozžhavená. Vedení 1,5 tak v kuchyni zůstane jen na varnou konvici a bohužel na druhém okruhu na pračku v koupelně (leda bych vymlátil celou dlažbu).

Miloslav Dunda:
TO: Novakos. CYKY 3Cx1,5 nebo 2x1,5, pokud je uloženo pod omítkou lze skutečně jistit jističem 16A.

Novakos:
No jo, to se řekne 1,5 pod omítkou, ale co když vede pod omítkou od zásuvky pračky nahoru, pak leží volně na podhledu koupelny a toalety a za jádrem pokračuje pod omítkou k jističům - i tak je povoleno jištění 16A?
Dnes mě šokovalo, že když jsem se sousedem protahoval v toaletě nad podhledem, kam není vidět, nové vedení, tak z ničeho nic vypadl proudový chránič. Skoro se bojím pomyslet, co nad tím podhledem je.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana