Mohu jistit v rozvaděči CYKY 1,5 jističem 16A?
Miroš Jan:
Pánové, zapoměli jste ještě na několik maličkostí.
Druh a způsob uložení kabelu, souběh s několika dalšími kabely. atd.
Toto vše, omezuje jmenovitý proud kabelu směrem dolů. :)
Jirka Š. Svejkovský:
Impedance/uložení atd ... co z toho vyplývá? Je to práce pro nás, projektanty a nelze řešit jednoduchou úvahou ;).
Mimochodem, na zásuvkové obvody dle nové 4-41 je nutno použít FI. Pak je úvaha o impedanci trochu mimo (stovky Ohmů).
TO Beláň: Když jsem to narychlo počítal uvažoval jsem cca 20 m. V těch vašich údajích počítáte i s impedancí přívodu a trafa? Mě se na revizích pohybuje mezi 0,2 až 1 Ohm. V sobotu jsem naměřil dokonce 0,1 - ale to bylo ve fabrice, kabel jak noha.
Jan Alin:
No já bych ke všemu co již bylo řečeno přidal ještě jeden argument pro to aby se 1,5 nejistila 16A. Jsou to svorky. Když zatížím kabel CYKY 3Cx1,5 trvale 16A v normálních podmínkách tak to v pohodě přežije a mě také přežije i když je to tabulkově špatně jenže podle mých zkušeností to nepřežije právě to místo připojení, styčná plocha je prostě při průřezu 1,5 ve většině svorek malá a po čase při trvalé zátěži ty svorky hoří.
Záhyna Lubomír:
Zrovna teď provádím první pravidelnou revizi v prostorách BE2N1 - rok projekce a instalace 2005 a nestačím se divit. Žádný chránič (ČSN 33 2000-4-482(2000)), smyčkované združené světelné obvody 110bm až 411 bm CYKY 5x2,5 odjištěno 3xOPV/16A/aM (drát. cablofil až 15 kabelů v jedné vrstvě). Ve výchozí revizi napsáno "schopno bezpečného provozu" k tomu není co dodat. Zatím došlo v létě ke zhoření jedné světelné krabice a prohoření 15 ks kabelů, teď při pravidelné revizi další prohořelá krabice ....
Otakar:
:)Pánové každý elektrikář jiný mrav,když se podíváte do jednoho domu co jsem byl já a viděli tam kabel cyky 3*1mm Cu,který je ve stěně(pozor ve dřevěný stěně),tak se leknete.Samose bou že část kabelu je i na povrhu jen tak nataženej a to je světelný okruh.Na zásuvky pan elektrikář použil cyky 3*1,5mm a taky část kabelu je ve stěně a část na stěně,jak to protahnul,tak to protáhnul. (zle)Já jsem to viděl a musím si to ještě vyfotit ať mám nějakou pamatku.... ::)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana