Musí i chránič vypnout i při přerušeném N vodiči na přívodu?

<< < (4/11) > >>

Milan Karvánek:
Tedy kolegové, tahle diskuse, to je trefa do černého!  (jednicka) Člověk se stále dozvídá nové věci i když to vlastně žádná novinka není, jenom nám to jaksi výrobci zbytečně nezdůrazňují a na souvislosti si jaksi musí přijít každý sám ....

Rozmahel Vladimír:
Já si myslím že použití takových chráničů v normálních instalacích, třebas bytových, je nebezpečné, popírá smysl OPNDN a pokud toto někdo hodí na trh bez řádné výstrahy musí skončit v propadlišti dějin jako politici...
Je pravda, že se předtím napakuje.  (bigbb)

Martin Novák:
Zas na druhe strane. Predstavte si ze mate domek nekde na vesnici, kde to s kvalitou site neni zas tak nejlepsi. Pokud by jste meli chranic co si kontroluje pritomnost napajeciho napeti a bez napeti vypina, stacil by par vterinovy vypadek, z rozvadece by se ozvalo cvak-cvak-cvak-cvak a jste bez proudu.

Myslim, ze i elektronicke chranice maji svuj vyznam (treba Gcko asi fakt jinak neudelate) a pokud na to vyrobce upozorni, proc ne...

Rozmahel Vladimír:
On ale nijak výrazně nebo vůbec neupozornil.

Normální chránič při výpadku sítě nevypíná, v tom by problém nebyl. Nevypíná ani elektronický. Ale ta skutečnost, že přerušení nulového vodiče před chráničem ho vyřadí z ochranné funkce mne udivuje.

Je pravda že se musí jednat o souhru dvou vlivů. První je přerušení N a druhý je zkrat na neživou část nebo dotyk osoby na živou část.

V síti TN by při poruše na kostru mohlo zareagovat předřazené jištění, v síti TT by to mohlo znamenat problém.

Každopádně dotyk holou rukou je bez ochrany a pokud je to chránič 30mA tak to zcela ztrácí smysl.

Zvláštní je že zmizel z nabídky...

Citace: Martin Novák  02.11.2007, 10:32

...(treba Gcko asi fakt jinak neudelate) a pokud na to vyrobce upozorni, proc ne...

Prostudujte si schema, které uveřejnil p.Janouškovec pro chrániče FI. Elektronický obvod je napájen ze sekundáru součtového trafa a ne ze sítě. Myslím si že by vypadl.

Martin Novák:
Citace: Rozmahel Vladimír  02.11.2007, 10:53

Normální chránič při výpadku sítě nevypíná, v tom by problém nebyl. Nevypíná ani elektronický. Ale ta skutečnost, že přerušení nulového vodiče před chráničem ho vyřadí z ochranné funkce mne udivuje.

Bohuzel mne nenapada zadny zpusob, jak zajistit aby chranic vypnul pri preruseni N vodice a soucasne nevypnul pri vypadku napajeni. ...  Teda, napada mne jeden elegantni zpusob, ten by ale vyzadoval privest do chranice i PE vodic.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana