Musí se použit proudový chránič pro 1F kalové čerpadlo v jímce?
Jaroslav Naar:
Poznámka k tomu proudovými chráničí, kde mám záměrně udělaný svod. Používám to pouze pokud pracuji na zažízením pod napětím, když něco vyvýjim, opravuji a podobně. Většinou jde o elektronická zařízení s mikropočítači, která spínají i třeba větší výkony přes tyristory a nejde použít galvanické oddělení trafy (to používám někdy při malých výkonech). Jedinej důvod použití je tedy bezpečnost, je jistota, že chránič vyhodí. Stačí na mžik se dotknout fáze a i když jsem v suchu v pantoflích na linu tak to prostě vyhodí, je to vyzkoušené :-) Také mám vyzkoušené že při doteku na fázi za 30mA chráničem prostě chránič nevypadne. Když měřím odpor těla(a stisknu pořádně sondy) tak je prostě odpor dost velký a chránič nemůže vypadnout, alespoň u mě na pracovišti. Mějte se Jarda Naar
Jaroslav Naar:
Popsal jsem ten svob nevhodně. Nejde o svod do PE ale mám zapojené výkonové odpory mezi Fází za proudovým chráničem a N vodičem před chráničem. Takže se to netýká PE vodiče vůbec. Takže vše OK :-) Jard Naar
Rozmahel Vladimír:
Citace: Jaroslav Naar 24.10.2007, 15:15
..Nejde o svod do PE ale mám zapojené výkonové odpory mezi Fází za proudovým chráničem a N vodičem před chráničem...
V síti TN je právě toto varianta rozdělení vodiče PEN před chráničem na N a PE. Před chráničem může být dále napojen vodič PE, za chráničem pouze N.
Vaše varianta by mohla snad projít v síti TT, kdy ochranný vodič je spojen se zemničem, nespojeným s PEN. V práci ale spíše bude síť TN.
Jaroslav Naar:
Ještě jednou k tomu proudovému chrániči předepnutému. V práci mám obyčejnou zásuvku ve zdi 230V zapojenou černým, modrým a žlutozeleným vodičem, tedy vodiči Fáze, N a PE. V samostatné krabici která mi leží na stole s IP56 mám chránič a za ním zásuvku chráněnou tímto chráničem a do této krabice jde přívodní napájecí kabel se zástrčkou(F,N,PE) pro připojení. Fáze i N zásuvky na krabici s IP56 je zapojená za chráničem a PE je zapojen přímo z přívodního kabelu žlutozeleným vodičem. Navíc jsem dodal ty výkonové odpory mezi fázi za chráničem a PE na vstupu do chrániče. Tedu vzhledem k zásuvce ve zdi se celé zařízení chová jako spotřebič a do PE v krabici ve zdi nic neteče.
Hlavní důvod proč jsem vše psal ale bylo to že proudové chrániče jsou spolehlivé a nevypadávaj když nemají a rozpojují obvod když mají :-) Jarda
Jaroslav Naar:
Ještě dotaz. Zná někdo lepší způsob jak pracovat na zařízeních pod napětím aby když se dotku fáze tak, aby se bezpečně odpojil obvod? Samozřejmě nejlepší je opatrnost ale chránič (předepnutý :-) ) beru jako další možnost jak významně zvýšit bezpečnost a vypne obvod i v případě kdy na zařízení dochází k malým svodům třeba na kostru přístrojů a zařízení. Jarda Naar
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana