Musí se použit proudový chránič pro 1F kalové čerpadlo v jímce?

<< < (2/5) > >>

Jaroslav Naar:

Oodně doporučuji chránič z důvodu bezpečnosti. Dával jsem 3f chránič 30mA i  pro čerpadlo do vrtu (a chrání i obvody pro dílnu) u rodinného domku před pár roky a není s tím žádný problém. Naopak jednou začal vypadávat a zjistil jsem díky tomu že se prošoupal kabel a i izolace jednoho fázového vodiče pro čerpadlo přímo ve vrtu a firma co instalovala čerpadlo na vlastní náklady vše musela opravit a šlo o částku více než 3000Kč, takže chránič se 2krát zaplatil, protože jinak by se na to přišlo bůh ví kdy, po záruce. Jinak nikdy ani jednou vevypad a není důvod aby vypad když zařízení je v pořádku. Měřil jsem izolační odpor drahým kvalitím přístrojem a izolační odpor byl velký  neměřitelný. Jinak jsem do domku dal další 2 chrániče třífázové 30mA. Jeden pro tepelné čerpadlo a další pro všechny obvody v obytné části domku. Nikdy žádný chránič nevypad za několik let a jsou tam elektrické spotřebyče jako bojler, myčka, trouba, sporák atd.
V práci na stole požívám chránič 30mA ale mám jej předepnutý tak, že  mám výkonovými odpory udělaný umělý svod takový aby chránič vyhodil při dalším svodu okolo 2mA a nikdy bez důvodu chránič nevypnul. Když jsem jednou omylam je lehce zavadil o fázi tak vypad proto také mám dělaný umělý svod.Kvůli bezpečnosti. Mějte se Jarda

Rozmahel Vladimír:
Citace: Jaroslav Naar  24.10.2007, 09:54

V práci na stole požívám chránič 30mA ale mám jej předepnutý tak, že  mám výkonovými odpory udělaný umělý svod takový aby chránič vyhodil při dalším svodu okolo 2mA...
Je to chytré řešení, ale tímto opatřením zvyšujete trvalý unikající proud v ochranném vodiči. A to není moc dobré.  >:(

Petr Doležal:
Já myslím, že pro ochranný vodič miliampéry žádné ampéry. Fakturačně však může jít o cca 40 kWh/rok, pokud je to v provozu pořád.

Rozmahel Vladimír:
Unikající proud je důvod předepsání ochranného pospojování vodičem většího průřezu pro zařízení s vyšším unikajícím proudem, použití robustních vidlic, atd... Je to aplikováno  např.i v počítačových učebnách základních škol. O smyslu se dá jistě polemizovat. viz. ČSN 33 2000-7-707.
Při přerušení ochranného vodiče může mezi rozpojenými konci být nebezpečné napětí.
Měl jsem na mysli zejména možné zbytečné podráždění nadřazeného chrániče v el.instalaci.
V tomto případě je asi unikající proud 10mA a to je ve výše uvedené normě již hodnoceno jako zařízení s velkým unikajícím proudem.

Jura Krikl:
Citace: Jaroslav Naar  24.10.2007, 09:54

Nikdy žádný chránič nevypad za několik let a jsou tam elektrické spotřebyče jako bojler, myčka, trouba, sporák atd.
Možna už Vam do smrti nevypadne, pokud jej dle návodu výrobce netestujete tlačitkem test. Pozor na to, aby Vam nezatuhly:-) :-\

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana