Musí se použit proudový chránič pro 1F kalové čerpadlo v jímce?

<< < (4/5) > >>

Rozmahel Vladimír:
Je pravda, že zapojení proti vodiči N tak jak jste to detailně popsal by nemělo být na závadu. Stejným způsobem se dají za chráničem proti vodiči N zapojit např. i přepěťové ochrany.

Jaroslav Hasala:
Připojení toho kalového čerpadla přes zásuvku je celkem vhodné. Je celkem pravděpodobné, že občas bude zapotřebí čerpadlo vyndat a vyčistit.
Připojení přes chránič bych osobně také doporučoval.
S tím nežádoucím vypínáním bych to neviděl tak tragicky. Minimální vypínací proud chrániče 30 mA je 15 mA. Čerpadlo s vidlicí 230V je v podstatě spotřebič ve smyslu ČSN 33 1610. No a u těchto spotřebičů je max. přípustný unikající proud 3,5 mA.
O žádné vyjímce pro čerpadla nevím ...

Rozmahel Vladimír:
Citace: Jaroslav Naar  24.10.2007, 17:35

...Navíc jsem dodal ty výkonové odpory mezi fázi za chráničem a PE na vstupu do chrániče. Tedu vzhledem k zásuvce ve zdi se celé zařízení chová jako spotřebič a do PE v krabici ve zdi nic neteče... 

To už je asi jen překlep. Mělo by tam být N na vstupu do chrániče.

Šlo by taky použít chránič 10mA.

Jaroslav Naar:
Ano to byl překlep, před chráničem  odpory připojuji na  N. Musím si dát příště pozor na překlepy :-)  Jinak chránič 10mA by byl asi trošku lepčí. Apsoň by stačily méně výkonné odpory. Ale je to asi jedno protože těch pár Watů(necelých 5W) na několik hodin měsíčně není největší zlo co se energie týče a navíc v zimě stejně se dům vytápí :-) Mám to nastavené tak, že když udělám na mžik svod kolem 2mA tak to bezpečně vypne.    
Myslím si že se lidé se proudových chrániču bojí aby nevypadávali, ale podle mě jsou velice spolehlivé a rozhodně je doporučuji používat u nových domků. Kvůli bezpečí co se týče dotyku a požární bezpečnosti. Osobně doporučuji 2-3 3fázové chrániče na běžný nový rodinný domek a všechny obvody chráněné. Rozumně rozdělit části v domku pro jednotlivé chrániče. Chrániče nebudou vyhazovat pokud spotřebiče a vedení budou v pořádku a o to jde, ne snad. Měřil jsem izolační odpory kvalitním  přítrojem všech možných spotřebiču nových či ne příliš starých, irzolační odpor větví  rozvodů u nových domků a svodový proudy buď byli zcela neměřitelné a nebo naprosto zanedbatelné.
Jarda Naar

Aleš Marek:
Diskuze se vrhla poněkud jiným směrem. Nepochybuji o tom, že je lepší chránič instalovat, ale já se ptám zda je to někde dané povinně, nebo pouze doporučeně  :)
jímka bude vypadat nějak takto

http://www.sineko.cz/?cil=produkty&kategorie=cerpaci-stanice&pg=domovni-cp

a ovládání bude přes automat který fyzicky bude umístěn v technické místnosti (cca max 10m od jímky) Jedná se o to, že při kolaudaci bude třeba revize el. zařízení tak aby nenastal nějaký  problém.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana