Je posloupnost zapojení zdroj, jistič, stykač, spotřebič, správně?

<< < (2/7) > >>

Milan Karvánek:
 TO: V.Novák> :o  ??
"hlavním vypínačem i s rozpínáním na PEN" bože to jste mě vylekal, vypínat PEN?? To se přece nedělá, to se přece vůbec nesmí  (surprice)

Vladimír Novák:
pane Karvánek je to síť TN-C. A hlavní vypínač i s odpojovačem PENu z důvodu poruchy na distribuční síti. Je to asi tři měsíce co se u sloupu naproti naší chatě utrhl kabel takové to hliníkové lano s dvojitou izolací a na zemi došlo vždy k uhoření kusu izolace a následnému zkratu mezi fázemi i PENenem a co nám dělali doma spotřebiče, ještě že tam nemáme výpočetní techniku,už by asi nebyla.No a vždy při odhoření izolace se při zkratu na nulu něco dostalo, tak i kvůli tomu odepínání komplet od distribuční sítě. Ale aby samozřejmě byly kostry spotřebičů i po odepnutí chráněny, tak jsem provedl to uzemnění rozdělení PENu za hl.vypínačem. Konzultoval jsem to i s revizním technikem a mělo by to být v pořádku, ale opravte mě jestli to tak nemůže být. Dům je asi z roku 1917 a  byť jsem studoval zabezpečovačku na jedný střední a zdrav.techniku na druhý a VŠ teď každou jinou, tak praxe chybí a musím to dohánět odbornou literaturou a tak mi to trvá o něco déle,ale raději si to předělávám sám. A důvodem je to, že ještě než jsem se do toho pustil, tak nám to tam předělávala jedna elektro firma a to že asistent byl schopnej m.j. u klasického vypínače na světlo udělat rozepínání nuly místo fáze, kdy objímka je neustále pod napětím mi přijde na odebrání padesátky!!  :'(   Člověka to musí bavit a koneckonců zapojování rozvaděče je tak trochu umělecké dílo, ma-li být zapojení přehledné a bezpečné  o:-) Ale říkám, jestli to takto zapojené být nemůže, budu sice naštvanej za vyhozené peníze za jeden pól, ale co by se dalo dělat  :(

Vladimír Novák:
Pro doplnění: případné další poruchy na d.síti. Jinak stykače nainstalované dle varianty a) viz. výše jen teď musím sehnat přepínač na jejich spinání HDOčkem buď na dálku přes GSM a nebo v létě přímo přez HDOčo (tzn. GSM cesta vyřazena). A ještě bych se chtěl zeptat, je normální při rozběhu 1f čerpadla (asi 7A) setinové bobliknutí (utlumení) světel? Dal jsem propojovací lišty v rozvaděči a k ním CY 10 z hl.v. takže průřezy posilněny a od jističe k motoru jde CYKYna 2,5 i snad je fáze čerpadla na jiné než světlo a stejně, byť méně pobliknou.  :-[

Bartoň Jiří:
Světla mohou poblikávat také z důvodu, že nemáte kvalitní zem tedy PEN, pokud je to síť TN-c. Pokud vznikne úbytek na L2,při zapnutí na spotřebiče na L1 tak je to velmi pravděpodobné.
To zapojení jednoznačně dle A, Stykač se jistí např.2B/1, kdežto spinaný obvod dle zátěže.
S GSM pozor na velmi dobré galvanické oddělení elektroniky od spínaného prvku. Musíte dodržet podmínky pro SELV!! nejen z hlediska bezpečnosti ,  ale také rušení.

Pokud máte nějakou sníženou sazbu tak pozor na dalkové sepnutí pomocí GSM nesmíte obejít blokování sazby. Můžete dát povel na sepnutí, ale k vlastnímu sepnutí muže dojít až dálkově z distribuční sítě, nebo spínacích hodin.
PEN se odpojovat nesmí, hrozí zavlečení poruchového napětí!!
Pokud máte kvalitní zem a dobré spoje tak se zkratů na distribuční síti nemusíte bát.

Milan Karvánek:
"Ochranný vodič nesmí být vybaven žádným spínacím přístrojem..." ČSN 332000-5-54/543.3.3 bez komentáře.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana