Je posloupnost zapojení zdroj, jistič, stykač, spotřebič, správně?
Vladimír Novák:
pane Karvánek bohužel jsem se bál toho,že toto napíšete :'( jenže znovu ohýbat tu hliníkovou 16 a CY 16 a ty CY10 nastavovat :-\ Ale po včerejší konzultaci s RT jsem krapet uklidněný, neb jestliže pokud u toho nového zemnění co jsem prováděl (je to černo jilovitozem) bude dostatečně nízký zemní odpor tak to bude defakto suplovat PEN z TN-C a možná bude mít ještě lepší zemnění než PEN od přípojky a je připojený až za hl.v. (tzn. trvale připojený) tzn. PE i N trvale připojený k zemnění. Takže i kdyby při rozepínání hl.v. ochraný vodič o chvilenku v rozepnutí předběhl fáze a naopak při sepnutí se o chvilenku opozdil za fazemi bude PE a N pořád chráněny, jen ne z distr.sítě a o to v té normě určitě jde. Chápu a věřtemi,že bych to nejraději předělal a když ten zemní odpor vyhovovat nebude tak nakonec budu muset, ale prozatím to tak nechám zapojené.
To: Bary jak kvalitní PEN máme to nevím, do rozvoďáku nevidím, každopadně až dorazejí bimetalové svorky na sklad do ČR tak připojim vlastní zemnění domu a uvidí se jestli se to zlepší. Se stykačem, to už je vyřešené.
GSM také, sehnal jsem modulové přepínače, gsm je oddělené i pomocné kontakty pomocí trafíček, každé má svoje a gsm neobchází HDO, jen rozděluje cestu k pomocným kontaktům z HDO, které pak spínají stykače. A modulové přepínače kvůli tomu abych v létě nemusel pokaždé když si budu chtít zatopit, či ohřát vodu nemusel posílat sms ale jen přepnu přepínač,vyřadí se tím z cesty gsm a stykače jsou řízené přímo HDO.
Pěkný den V.N.
Jaroslav Hasala:
To Novák :
Vypínat PEN - to určitě ne !
Můžete ale vypínat N, za místem rozdělení PEN.
Pokud bude dobré uzemnění (to co jste popisoval, se zdá být dostatečné) nebude problém.
To poblikávání nemusí souviset s vaší elektroinstala cí, může to být na straně rozvodných závodů. Potom by bylo dost podstatné, jak daleko jste od transformátoru a jaké jsou po cestě vodiče. Více by napovědělo měření "vnitřního odporu sítě".
U problematickýc h distribučních sítí je také možnost udělat instalaci jako TT. Byl by ovšem nutný centrální chránič, což nemusí každému vyhovovat.
Vladimír Novák:
Teď mě něco napadlo, nebudem z toho vypínání PENu dělat vědu, když se prostě odpínat dle normy nesmí a mě se zase nechce si opět zníčit prsty tak ten hlavní vypínač od m..ll.ra typ IS-40/4 je složený jestli se nemýlím ze čtyřech nezávislích modulů, tudíž abych nemusel zase pracně ohýbat a nastavovat vodiče tak pouze přední překlápěcí páčky, které jsou spojené oddělím od tý na které je PEN a tu na které je PEN zaříznu tak aby bylo zamezeno překlopení a nebo zabezpečím proti odpojení.
A to poblikávání, ono to poblikne jen při rozběhu toho čerpadla, pak když už běží tak světla svítí normálně. Přijde mi to jako kdyby v tom okamžiku elektrony měli nějaký zásek v zásobování. Přemýšlel jsem jestli na to nemá i vliv ten rozběhovej kondenzátor (80 mikro) nýbrř je téměř nový a již asi čtvrtý v pořadí než mě napadlo v motoru zkontrolovat odstředivý odpínač,který byl samozřejmě opalený jak ... a tak se ty kondíky nezvladly dostatečně nabít a pootočit rotor.
Jenže teď si uvědomuji, že když se sepnou ty přímotopy (2x 2000w) tak se to světlo trošičku utlumí také, ale po celou dobu než se přímotopy vypnou :-\
Je to jen malé utlumení, ale okem bohužel znatelné. Tak nevím, uvidím až budu moct připojit to zemnění jestli to není tím PENem ze sítě (zle)
Vladimír Novák:
Tak teď mi na tech. podpoře řekli, že ty přepínací páčky u toho hl.v. budou možná ještě uvnitř propojeny vypínací osičkou >:( děs!! Jedna chyba v celým rozvaděči a budu to snad moct celé předělávat :'(
Jaroslav Hasala:
To Novák :
Zase špatně :(
Ten vypínač tuším není propojený jen vnější páčkou ale i vnitřním mechanismem. Alespoň u jističů to tak je určitě.
PEN musíte z vypínače odpojit, ať už je to jakkoliv pracné...
A nebo provést rozdělení PEN před vypínačem, potom by vlastně byl vypínaný jen N, s tím není problém. Záleží na tom, jak je to dále zapojené.
Pomohlo by foto toho rozvaděče, pak by se možná dalo navrhnout konkrétní řešení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana