Je posloupnost zapojení zdroj, jistič, stykač, spotřebič, správně?
Vladimír Novák:
Z bezpečnostního hlediska bych potřeboval vědět na spínaném obvodu stykačem se zátěží AC1 je posloupnost:
a)Zdroj, jistič, stykač, spotřebič a nebo
b)zdroj, stykač, jistič, spotřebič?
U m..ll..a mi řekli, že je to věci projektanta, technicky je to prý nejspíš jedno. Jen pro upřestnění ten stykač je 2spínací na L1 a L2 neb na jedné i druhé fázi je přímotop. Každý má solo vedení, ale v jednom bytě tudiž součastné sepnutí tímto stykačem.
Osobně bych volil variantu a)
Petr Doležal:
Volíte dobře a)
A ta poznámka od m..ll..a, že to je jedno platí jen do té doby, než vám na stykači vznikne zkrat nebo když ho chcete vyměnit.
Vladimír Novák:
(poklona) p.Doležal, toho zkratového proudu jsem se take bál,aby se to nespeklo, jedinou nevýhodou bude to,že když ten stykač budu chtít mít bez napětí tak budu muset vypnout obě větve L1 i L2 (oba jističe) plus i řídíci obvod. :D
Petr Doležal:
Však ano, tak to má být.
Jen přemýšlím, jestli přípojnice nazýváte zdrojem, tak co byste vypnul v případě b), abyste měl z nějakých důvodů stykač bez napětí. Nejspíš celý rozvaděč.
Vladimír Novák:
Ano při variantě b) by se musel vypnout celý rozvaděč. Ale vzhledem k tomu, že jsem teď dělal na chatě kompletně celý nový rozvaděč, tak jsem ho doplnil na rozdíl od rozvoďáků, který nám nuceně ďělali asi před deseti lety ten starý za to, že nám mohli vect přes jeden pozemek vedení, tak jsem ho osadil i hlavním vypínačem i s rozpínáním na PEN, byť je venku v přípojce hl.jistič 3f/25B. A ještě jsem u domu udělal přizemnění rozdělení PENu na PE N pásovinou o délce 44m a jednou 150tyčí.Snad bude zemní odpor dostatečně nízký. Jen teď jsem řešil s p.Hajkem jakou správnou bimetalovou nebo nerez ocel spojku na přechod FeZn pásku na CY16 měď neb olověný pásek na měď není nejlepší řešení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana