Prý vyplývá z nové ČSN 33 2000-4-41 povinnost fíčka pro nové bytové zásuvky.

<< < (4/9) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Z hlediska bezpečnosti - bez námitek. Z hediska funkčnosti - nelíbí se mi to. Sám doporučuju chránič jenom na koupelnu nebo do garáže. PC se dá ošetřit pomocí UPS, budiž. Nastavení elektroniky taky není velká tragédie. Ale  nebyl bych nadšený, kdybych se vrátil z dovolené a v rozteklém mrazáku začínala evoluce.

Jaroslav Hasala:
A je to tu znova - ledničkáři vs ochranáři ;D

Jsem jednoznačně zastáncem všeobecného používání proudových chráničů.  Už jsem to psal na jiných místech - žádný chránič nevypadává bez příčiny ...
A okruhy, které považujete za důležité, můžete napojit na samostatné chrániče.

zerotest:
Používání proudových chráničů s In r =< 30mA u zásuvek užívaných laiky je celkem dobrá věc. Je tam i výjimka, že zásuvky pro speciální zařízení /PC, mrazáky.../ toto nemusí splňovat. Tedy každý by měl uvážit jak je velké riziko úrazu el. proudem a tím i nutnost zvýšené ochrany.
Hlavní problém vidím v tom, že málo který chránič je provozován v souladu s návodem k použití.
Netestování chráničů pomocí tlačítka TEST v předepsaných intervalech vede k jejich nefunkčnosti. Moje zkušenost je taková, že na každých 100 chráničů se kterými přijdu do styku při revizích je 2 až 5 zatuhlých. Nejhorší je to pak u chráničů osazených v netemperovanýc h venkovních rozvaděčích.

Jirka Š. Svejkovský:
Myslím, že to problém nebude. Cenový rozdíl nepatrný - dřív 1 ks FI In=25A na koupelnu, dnes 1 ks FI In=40A na zásuvky komplet (cena prakticky shodná).
Na výhodu zmáčknout čudla jednou za 1/2 roku upozorňuju už dneska. Pak je to věc provozovatele, jestli to bude dělat. Od mé 75ti leté tety, například, to očekávat nemůžu.
Jako větší problém vidím, jak se k tomu postaví montážní firmy. Dělají bez projektu, normy znají z doslechu. Běžně vidím FI na začátku - prdne žárovka a byt je bez proudu. Bude to chtít trochu osvěty  8).
U bytovek bych předpokládal, že jsou zásuvky univerzální, tedy nedá se určit, ve které to "speciální" zařízení nakonec skončí. Jiná situace bude v kanclech, tam jsou už dneska vidět obvody pro PC odděleně od ostatních a odlišené barvou krytky, atd.

PX:
Dovolím si namítnout, že jeden FI na všechny zásuvkove obvody je v podstatě popření rozdělení na obvody z důvodu eliminace nežádoucích výpadku při poruše v jednom obvodu.
To pak mohu rovnou osadit 1*3f FI + 2*3f LSN 16B a zapojit to na ty dva třífázové jističe všechno (pokud někdo bude mít menší příkon tak mu dokonce stačí ten jistič jeden) - stejně to při jakékoliv poruše vypadne celé (spadne FI). K výpadkům z důvodu přetížení obvodu by přece na správně navržené elektroinstala ci nemělo docházet, tudíž nehrozí, že mi ty jističe vypnou a jsou tam jenom kůli tomu, že zásuvka musí být nějak jištěna.

Jediným správným řešením by tedy bylo používat chrániče s integrovanou nadproudovou spouští (případně kombinaci LSN + FI) pro každý obvod zvlášť. Má to dvě nevýhody - zabere to dvakrát tolik místa a potom nevím jestli se vyrábí propojovací lišta, která by řadu tedhto chráničů uměla propojit na třífázový přívod, to znamená, že by se to muselo "drátovat".

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana