Prý vyplývá z nové ČSN 33 2000-4-41 povinnost fíčka pro nové bytové zásuvky.

(1/9) > >>

Martin Bureš:
Kolega z Lanškrouna mě upozornil, že přes léto měla vyjít změněná ČSN 33 2000-4-41, údajně z ní vyplývá povinnost pro bytové zásuvky zvýšené ochrany proudovým chráničem.

Prosím vás, víte o tom někdo něco?
Já se v nejbližší době do prodejny norem nedostanu.

Ivo Faltus:
Norma ČSN 33 2000-4-41 ed.2 byla vydána v srpnu 2007. Od 1.2.2009 nahrazuje plně ČSN 33 2000-4-41 vydanou 1.2.2000, do této doby platí souběžně. Norma ČSN 33 2000-4-41 ed.2 navazuje svým pojetím a názvoslovím na základní normu týkající se ochrany před úrazem elektrickým proudem, a to ČSN EN 61140 ed.2.
Norma ČSN 33 2000-4-41 ed.2, mimo jiné, skutečně vyžaduje doplňkovou ochranu všech zásuvek, jejichž jmenovitý proud nepřekračuje 20 A (mimo uvedené vyjímky) a dále mobilních zařízení určených pro venkovní použití. Dále je uvedena citace příslušných článků z uvedené normy:

411.3.3 Doplňková ochrana
Ve střídavé síti musí být doplňková ochrana proudovými chrániči provedena v souladu 415.1 u:
1)  zásuvek, jejíchž jmenovitý proud nepřekračuje 20 A, které jsou používány laiky (osobami bez elektrotechnic ké kvalifikace) a jsou určeny pro všeobecné použití; a

Poznámka:
Výjimkou mohou být:
-   zásuvky určené k použití pod dozorem znalé nebo poučené osoby, např. v některých komerčních nebo průmyslových provozech nebo
-   zvláštní zásuvka určená pro připojení speciálního druhu zařízení

Poznámka N (národní)
Takovými zásuvkami pro speciální druh zařízení mohou být např. zásuvky pro zařízení kancelářské výpočetní techniky nebo pro chladničky, tj. zásuvky pro napájení zařízení, jehož nežádoucí vypnutí by mohlo být příčinou značných škod.

2)   mobilních zařízení určených pro venkovní použití, jejichž jmenovitý proud nepřesahuje 32   A.

415.1 Doplňková ochrana: proudové chrániče

415.1.1 Použití proudových chráničů,jejichž jmenovitý vybavovací reziduální proud nepřekračuje 30 mA, se ve střídavých sítích považuje za doplňkovou ochranu v případě selhání opatření základní ochrany a/nebo ochrany při poruše nebo při neopatrnosti uživatelů.

415.1.2 Použití takového zařízení se nepovažuje za výhradní ochranné opatření a nezbavuje nutnosti uplatnit jedno z ochranných opatření uvedených v článcích 411 až 414.

František Jiráček:
Znamená to tedy, že nové instalace už musí být podle této normy?

Souběh se stávající 2000-4-41 je až do roku 2009.

Štefan Beláň:
TO: Jiráček

Znamená to pouze to, že do 2009-02-01 budou rozumní projektanti a rozumní elektrikáři dodržovat novou ČSN 33 2000-4-41 ed. 2,  no a ostatní až od uvedeného data.  ::)

PS: Skalní odpůrci všeho nového zůstanou v opozici i po uvedeném datu. :D

Jan Alin:
To Štefan Beláň

Škoda že nová ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 už neřeší kdo a jak bude provádět vypínání zkušebním tlačítkem v intervalech stanovených výrobcem. Moje zkušenost je taková že u některých typů to došlo tak daleko že nevypínaly vůbec ani na měření ZN1 natož do 30mA. Dokonce jeden nevybavil poruchový proud 500mA. Párkrát jsem ho procvakal ručně, párkrát zkušebním tlačítkem no a byl jak nový i při měření jak času tak proudu  :),  no a pak šel z rozvaděče protože už jsem mu nevěřil  :'(. Proudové chrániče jsou dobrá věc ale nic se nemá přehánět, např.před počítač mě chránič nikdo nedá.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana