Kdy mám použít vodiče CY a kdy CYY?
Štefan Beláň:
TO: Petr M.
Pro ukládání vodičů nn v trubkách pod omítkou není žádný důvod používat vodiče CYY. U všech vodičů je nutné si ohlídat typ izolace a provozní napětí. ::)
TO: Polínek
Zajímavá poznámka, ale nikdy mne nenapadlo, že by se do trubek měly ukládat fázové vodiče 1,5 mm2 a ochranné 2,5 mm2. Domnívám se, že uložení vodičů jednoho proudového obvodu v jedné instalační trubce je rovnocenné kabelu, a že se čl. 543.1.3 v ČSN 33 2000-5-54 pro minimální průřez 2,5 mm2 na takto uložené vodiče nevztahuje. ;)
Milan Karvánek:
TO: Beláň> jenže ten článek jasně hovoří o všech vodičích mimo kabel, takže trubka není kabel :) . Snad by se dalo tolerovat skutečně jen v případě, že by byla "co obvod to samostatná trubka" - jako kabel.
Potom ovšem ztrácí instalace prováděná způsobem "trubkování" jako před 70 lety jakýkoli smysl. A tak mě zrovna napadá, že každý samostatně jištěný obvod by měl být rozbočován ve vlastní krabici. Takže, já bych tedy v roce 2007 rozhodně netrubkoval (zle). A výchozí revizi bych dělal jedině s platným projektem v ruce ::).
Radko Mrva:
Zákon praví "Právní úkony vyjádřené slovy je třeba vykládat nejenom podle jejich jazykového vyjádření, ale zejména též podle vůle toho, kdo právní úkon učinil".
Domnívám se, že plný počet vodičů, který je vysvazkován nebo v trubce plní funkci kabelu, a že tvůrce normy měl čl.543.1.3 na mysli samostatně vedené ochranné vodiče. ;)
Milan Karvánek:
Pane Mrvo, vykládejte si zákony klidně dle své vůle, já jsem technik a né právník ani filozof. Tohle neustálé relativizování zákonů, předpisů a norem dle momentální potřeby a vůle té, které osoby je cesta do pekel.
Asi se vám stýská po gumovosti zákonů z dob komunismu, ale nejste sám, lidé radši fakta různě kroutí a ohybají, než aby se problémům postavili rovně čelem a korektně je vyřešili.
Takže zpět k tématu, pokud dnes nějaký projektant korektně navrhne trubkovanou instalaci, montér jí kvalitně realizuje, není problém jí zrevidovat. Všechno ostatní jsou jen pohádky pro zákazníky snílky a bastlíře meloucháře.
Kamil Novák:
Citace: Radko Mrva 09.10.2007, 08:40
Zákon praví "Právní úkony vyjádřené slovy je třeba vykládat nejenom podle jejich jazykového vyjádření, ale zejména též podle vůle toho, kdo právní úkon učinil".
Můžete prozradit, kde je tento citát uveden ? Pro upřesnění, neptám se jízlivě, ale čistě ze zájmu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana