Kdy mám použít vodiče CY a kdy CYY?
Štefan Beláň:
Docela by mne zajímalo, jaké je znění v originálu normy, a zda se nejedná o nepřesný překlad.
Vymezení pouze pro kabel postrádá logiku. A to nemluvím o tom, že se pro tzv. "kabely" používá i název silové vodiče. To by podle tohoto výkladu musel být průřez silových vodičů, obsahujíc vodič PE, minimálně 2,5 mm2. A světe div se, oni se vyrábějí silové vodiče o průřezu 1,0 mm2 i 0,75 mm2 a dokonce i 0,5 mm2 s vodičem PE. :o
Kdyby tomu bylo tak, že je možné vodič Cu 1,5 mm2 používat pouze u kabelů, musel by se logicky tento požadavek opakovat i v jiných normách (např. 33 2000-5-52).
Tak tomu ale není. ::)
Miroš Jan:
(poklona) Páni kolegové revizáci.
Citace: Ivan Polínek 08.10.2007, 19:30
Ta mědená 2,5mm2, je dle mého názoru, minimální průřez vodiče PE, chráněn proti mechanickému poškození, při ochraně pospojení. :)
Jen tak mimochodem, Italové, používájí trubkování pro elektroinstala ci silnoproudu i slaboproudu dodnes. Pouze neppoužívají pevné vodiče, ale slaněné. ;)
Petr Doležal:
To jste mi pane Miroši něco připomněl:
Píšete o mědi 2,5, ale v ČSN 332000-5-54 čl.543.1.3 se o materiálu nic nemluví. Jen ta 2,5, resp.4.
6.smyslem cítíme, že to Al nebude, ale normotvůrci by se nic nestalo, kdyby tam ten materiál jednoznačně napsal.
Štefan Beláň:
TO: Doležal
Ten materiál tam být nemusí. Materiály pro vodiče jsou uvedeny v ČSN 33 2000-5-52, čl. 524, tab. 52J. Minimální průřez vodičů Al je 16 mm2. ;)
Rozmahel Vladimír:
Souhlas s p.Beláněm. Zatrubkované vodiče mají podle způsobu uložení charakter a pravomoci kabelu. :)
Citace: Štefan Beláň 09.10.2007, 23:13
...Minimální průřez vodičů Al je 16 mm2...
Bylo řečeno A, je třeba taky říci B.
Poznámka N5 pod tabulkou dovoluje u stávajících zařízení po celou dobu životnosti Al 2,5 bez nutnosti výměny vodičů. Je tam však alibistická poznámka " pokud jejich svorky byly odzkoušeny pro Al ".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana