Kdy mám použít vodiče CY a kdy CYY?
Petr Doležal:
Hmm :-[
Ta tabulka 52J se ale týká fázových vodičů v AC a nebo krajních v DC soustavách. Takže já si zaspekuluji:
1. Předpokládejme 20m od domu králikárnu a boudu, kde mám vodovod, světlo a minitopítko proti zámrzu. Přívod a instalace Cu2,5
2. tento průřez vyhovuje tabulce 52J
3. pokud nechci počítat průřez ochranného vodiče dle 543.1.1 použiji tabulky 54F, neboli též Cu 2,5
4. poznámka pod tabulkou 54F umožńuje změnu materiálu za předpokladu stejné vodivosti, Cu2,5 odpovídá Al 4
5. průřez 4 vyhovuje čl. 543.1.3
6. Závěr: v daném případě mohu použít pro pospojování, které není chráněné proti mechanickému poškození Al 4, protože čl.543.1.3 Al nezakazuje, resp. nepředepisuje Cu. A o tom byl můj předchozí příspěvek.
Tak a teď hledejme bod, kde je chyba a nebo je to OK ?
Bavíme se samozřejmě akademicky, takhle to jistě nikdo nedělá, mechanické vlastnosti AL nic moc, resp. vůbec nic. Možná je něco schované v jiných normách. Taky pomiňme, že Al 4 se třeba ani už nesežene.
P.S. 11:05 ještě pro upřesnění, mluvím o doplňujícím pospojování dle 547.1.2, kterému výše uvedené též vyhovuje.
Rozmahel Vladimír:
Je rozdíl vodič pro pospojování a ochranný vodič který je např.součástí kabelu.
Pokud máte instalaci v mědi tak použít pro pospojování vodič z Al je zřejmě extrém. Dovoleno je to pouze u stávající el.instalace. Po stránce průřezu by to vyhovělo, mechanická pevnost by však zaplakala.
V normě řečený jiný materiál asi znamená něco pevnějšího.
V praxi se ale určitě může vyskytovat chemické prostředí, kde by Al vyhovoval lépe než Cu.
Petr Doležal:
Citace: Rozmahel Vladimír 10.10.2007, 11:03
1. Je rozdíl vodič pro pospojování a ochranný vodič který je např.součástí kabelu.
2. Pokud máte instalaci v mědi tak použít pro pospojování vodič z Al je zřejmě extrém. Dovoleno je to pouze u stávající el.instalace. Po stránce průřezu by to vyhovělo, mechanická pevnost by však zaplakala.
3. V normě řečený jiný materiál asi znamená něco pevnějšího.
1. jasně, ale tu výhybku na odbočení od tématu přehodil pan Miroš
2. je to extrém, ale nepodařilo se mi něco objevit v "dokonalosti" norem ?
3. kdyby tam nebylo to "asi" a napsáno takto natvrdo v normě, tak souhlas. Takhle se jen domníváme a já přímo spekuluji s Al
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana