Mohu umístit světlo do blízkosti sprchového koutu, když má spínač přímo v těle?
Jura Krikl:
Citace: Georgis Fasulis 24.07.2007, 12:28
Co se týká výrobců: Od té doby, co se vše vyrábí na dálném východě a papír snese všechno, jsem ještě více skeptičtější k jejich prohlášením o shodách atd... a řídím se raději selským rozumem. O kvalitě různých prohlášení a návodů často svědčí i samotný velmi nekvalitní český překlad - to taky svědčí o "kvalitě" výrobce.
Plmě s Vama souhlasím, jen se mi nelíbí posun rozhodnutí o umístění svítidla a hodnocení kvality přecházející na chudáka řadového montéra. Už si myslel že všechno ví a zase se musí učit. Jo ne nadarmo ma čina na svych vyrobcích napsano : Made in PRC
Georgis Fasulis:
To Krikl: Abychom nebyli nespravedliví, nemusí jít hned o Čínu. Na školení o exu nám jeden z přednášejících říkal o případu, kdy v Polsku jedna akreditovaná zkušebna (spíš kancelář) vydala ATEX o jiskrové bezpečnosti 15kilowattovéh o motoru!
Pro neznalé v této problematice uvádím:
ATEX - certifikát o nevýbušnosti zařízení
Jiskrová bezpečnost - v celém obvodu se nemůže vyskytnout energie schopná zapálit jiskru a iniciovat tak výbuch -jedná se především o čidla MaR pracující s min. napětím a energiemi. U motoru se jedná o nesmysl, přesto papír byl vydán, zajímalo by mě kolik elektrikářů by to zapojilo a kolik revizáků na to dalo revizi, že je vše v pořádku - dyť to má přeci papír s razítkem. :'(
Štefan Beláň:
TO: Fasulis
Nikomu nic nevnucuji! >:(
Moje odpověď byla směrována pouze na vás a na vaše kategorické "Tečka".
Nebudu zde uvádět přehršel svítidel, koupelnových galerek se spínači i zásuvkami, ověřené výrobci pro instalování do koupelen.
Nechápu, jak můžete dávat do souvislosti 4pólové zásuvky a svítidlo v koupelně v krytí IPx4. (doh)
Můj názor je založený na letité revizní činnosti, a domnívám se, aniž bych se chtěl kohokoliv z projektantů dotknout, že rozpoznání rizika mám více pod kůží, než projektanti od stolu. (poklona)
Co se týče položené otázky, tak nemám žádný problém se svítidlem, byť i se spínačem, v krytí IPx4 v koupelně. Pochopitelně ideální je třída II. a minimálně s proudovým chráničem 30 mA na napájení. ;)
Jura Krikl:
Citace: Štefan Beláň 24.07.2007, 19:36
Co se týče položené otázky, tak nemám žádný problém se svítidlem, byť i se spínačem, v krytí IPx4 v koupelně. Pochopitelně ideální je třída II. a minimálně s proudovým chráničem 30 mA na napájení. ;)
(bigbb) Taky nemám problém, akorát mně děsí představa jak aktivní dítě pravě se koupajíce v dobré víře ukazat tatovi co už všechnou umí sahne mokrou ručkou na parou orosené "dle normy " instalované svítidlo zapojené zrovna bez chrániče...... .. . Ptám se: budeme dělat vše strojově dle norem, nebo použijem mozek a představivost co by se vše mohlo stát. Osobně vím, jak funguje trh se svítidly a co všechno dokáže "studovaný proškolený" prodejce vnutit do koupelny. V celku je jim to jedno, protože prodavají, nemontuji. :P
Štefan Beláň:
TO: Kirkl
Nechápu proč mi podsouváte něco, co jsem nikdy neřekl, nikdy nedoporučil a už vůbec ne někomu vnucoval, jak uvedl pan Fasulis. >:(
Společně s panem Fasulisem si přečtěte prvotní zadání otázky. Domníváte se, že svítidlo v krytí IP x4, s největší pravděpodobnos tí ve třídě II., vzdálené od hrany sprchového koutu 40 cm, je tak velice nebezpečné, jak zde stále dokola diskutujete a snažíte se mi to vnutit jako můj názor? >:(
Pro mne, a určitě i pro drtivou většinu revizních techniků, je vždy nejdůležitější skutečný stav a osobní prohlídka. 8)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana