Mohu umístit světlo do blízkosti sprchového koutu, když má spínač přímo v těle?

(1/5) > >>

Arnošt:
Mám dotaz ohledně umístění světla v koupelně jedná se o světlo nad zrcadlo s možností nasměrování a zapínáním přímo na patě světla.
Toto světlo ma Ip x4  230V AC mohu ho umístit do blízkosti sprchovéhé koutu 40 cm od hrany sprcháče,
když to má to zapínání přímo na tom světle?

Jiří Fuksa:
To: Arnošt
Z hlediska mycího prostoru (prostoru nad umyvadlem) záleží na vyjádření výrobce, ale dle normy spínače musí být mimo prostor mycího koutu.
Z hlediska zón, pokud by svítidlo bylo v zóně 2, nelze spínat přímo na svítidle.
Z Vašeho popisu není zcela zřejmé, jestli je svítidlo umístněno v zóně 2 nebo 3, ale předpokládám, že ho 60 cm rádius zasáhne a bude se jednat o zónu 2.
Ještě neuvádíte výšku umístnění. Ve výšce 2.25 m by to bylo bez problému.

Georgis Fasulis:
To Fuksa: Výrobce může říkat, co chce. Není to takříkajíc směroplatné - jak říkála už Máňa.  ;D
Podle platné ČSN 332000-7-701 jsou v umývacím prostoru spínače a zásuvky zakázany. - Tečka.  :)
A v Zóně 2 spínač 230V rovněž nemá co dělat!

Apropó, pane kolego, nic ve zlém, ale k čemu mi je spínač ve výši 2,25 m? Tzv. "switchs only for baskeťballman"?  8) :D ;)

Arnošt:

(poklona)  za osvětu,čekal jsem že je v tom háček .To znamená oddělovák na 12v IPx4 a není co řešit.Zajímavé je že to různí prodejci nabízí viz "neberte to jako reklamu ;)"http://www.svetlo-svitidla-osvetleni.cz/svetlo-osvetleni-urceni/osvetleni-a-svitidla-dum-a-byt/osvetleni-koupelny-zona-2/

Štefan Beláň:
TO: Fasulis

A co takový termostatický spínač na bojleru v zóně I. To není spínač?   :o

Myslím si. že právě výrobce je kompetentní říkat co se smí a nesmí provádět s jeho výrobkem a nese také odpovědnost.  (!)

PS: ČSN 33 2000-7-701
Čl. 701.53 Spínací a řídicí přístroje
Uvedené požadavky se nevztahují na spínače a ovládače, které jsou zabudovány do zařízení vhodného pro použití v dané zóně.
  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana