Mohu umístit světlo do blízkosti sprchového koutu, když má spínač přímo v těle?

<< < (2/5) > >>

Jiří Fuksa:
TO: Fasulis
Protože jste mne oslovil, tak mi to nedá odpovědět.
Vůbec jsem nepochopil smysl Vašeho příspěvku. Pravděpodobně čerpáte z jiné normy, než já.
Ale vzhledem k použitým smajlíkům to beru jako nadsázku.

Rozmahel Vladimír:
Pravdu má p.Beláň.
Je nutno rozlišovat spinač " na zdi " a spinač vestavěný do zařízení o kterém výrobce prohlásil je je ho možno použít v koupelně popř. v příslušné zóně.
Je však pravda, že dnes se na výrobcích dá nalézt označení které požaduje norma či jiný předpis, je však otázkou zdali tento výrobek prošel zkušebnou a je li opravdu bezpečný pro dané použití. Určitá obezřetnost je na místě. Nevím, kdo by potom měl mít těžkou hlavu. Výrobce, který může být už těžko k dohledání a nebo elektrikář který to namontoval?

Georgis Fasulis:
To Beláň: Termostatický spínač v těle bojleru, jenž navíc musí být do zóny určen, není totéž co spínač ovládaný rukou. Myslím, že v 7-701 měl normotvůrce na mysli právě spínače ovládané rukou.
Je to logické, normotvůrce měl na mysli, aby na ně nikdo nedosáhl mokrý z vany nebo ze sprchového kouta.

Pan Arnošt se ptal na světýlko nad zrcadlo - je nanejvýš pravděpodobné, že to není světlo určeno do vany! Proto jsem mu odpověděl, že v zóně 2 nemá ten spínač co dělat. A za tím jako projektant stojím.

Pane Beláni, zajimalo by mě, proč na jedné straně až "zuřivě" odmítáte 4 pólovou zásuvku, která neodporuje normám nebo i dokonce pevně připojený spotřebič připojený na 4 vodiče (neboť jich více nepotřebuje) a na druhé straně tazatelům přímo vnucujete vypínače a světla 230 V přímo nad jejich vany a do jejich sprchových koutů.
Co vám udělali?  :) ;) ;D

Já respektuji váš odpor k 4 vodičovým přívodům k motorům 3L+PE, vy zas můžete na druhé straně respektovat můj odpor k vypínačům a světlům přímo ve vaně.  >:D

Co se týká výrobců: Od té doby, co se vše vyrábí na dálném východě a papír snese všechno, jsem ještě více skeptičtější k jejich prohlášením o shodách atd... a řídím se raději selským rozumem. O kvalitě různých prohlášení a návodů často svědčí i samotný velmi nekvalitní český překlad - to taky svědčí o "kvalitě" výrobce.

Georgis Fasulis:
To Arnošt: To, co je uvedeno na vámi uvedené web. stránce je v pořádku - v zóně 2 mohou být svítidla umístěna (s proud. chráničem).
Tady ale byla řeč o vypinači. Tak jak jsem pochopil váš dotaz, podle mne vaši lampu s vypínačem do zóny 2 v žádném případě nemůžete použít (pokud není přímo i s vypinačem do zóny 2 určena - předpokládám že není, a já bych si tam takovou nedal ani kdyby byla určena do zóny) - ovládat 230V rukou přímo z vany je vždy nebezpečné a pokud se tomu můžete vyhnout, vyhněte se.

Georgis Fasulis:
To Fuksa: Co jste nepochopil? Co jsem napsal v rozporu s vaší normou? Tu Máňu jsem si s prominutím vypůjčil ze Smoljakova a Svěrákova Kulového blesku.  :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana