Mohu umístit světlo do blízkosti sprchového koutu, když má spínač přímo v těle?
Jura Krikl:
TO Beláň: Nechtěl jsem vám cokoliv podsouvat, jen jsem chtěl upozornit na stav věcí v praxi. Je pravda že Vaše narážka na projektanty mne trochu zaskočila. Pokud se Vas to dotklo, tak se omlouvám, nebylo to myšleno na vás, ale spíše jako polemika.
Štefan Beláň:
TO: Krikl
Přiznávám, že se mne to při čtení opravdu trochu dotklo, ale už je to pryč. :D
Vaší omluvu rád :) přijímám a také se omlouvám za mou podrážděnou reakci. :'( (poklona)
Jinak s Vámi naprosto souhlasím, že dnešní kvalita a provedení výrobků za lidové ceny je opravdu otřesná! >:(
Georgis Fasulis:
Citace: Štefan Beláň 25.07.2007, 14:57
Společně s panem Fasulisem si přečtěte prvotní zadání otázky. Domníváte se, že svítidlo v krytí IP x4, s největší pravděpodobnos tí ve třídě II., vzdálené od hrany sprchového koutu 40 cm, je tak velice nebezpečné, jak zde stále dokola diskutujete a snažíte se mi to vnutit jako můj názor? >:(
Pro mne, a určitě i pro drtivou většinu revizních techniků, je vždy nejdůležitější skutečný stav a osobní prohlídka. 8)
Pane Beláni, pro mě není problém vlastní svítidlo, jak píšete, ale ten vypínač na něm. Přečtěte si vy pozorně, co jsem psal. Vypínač jsem dokonce v jednom příspěvku zvýraznil. Mi prostě dělá problém vypínač na obyč. spotřebním el.předmetu, jež je možné ovládat přímo z vany! Celou dobu píšu o spínači! :-\
Georgis Fasulis:
Můj závěr:
Tazatel psal, že:
1) Světlo je určeno pro osvětlení zrcadla.
2) Světlo má na patě vlastní vypinač 230V.
3) Světlo chce umístit do zóny 2 a ptá se zda tak může učinit (z hlediska ČSN je jedno, zda je to 40 cm nebo 5 cm vedle sprchy či vany).
Z těchto daných informací vyplývá:
Z bodů 1 a 2 vyplývá, že světlo má vypínač a nemělo by být v umývacím prostoru.
Z bodu 3 vyplývá, že by nemělo být instalováno ani těch 40 cm od sprchy to jest v zóně 2 a to právě kvůli tomu vypínači. Samozřejmě, pokud světlo i s vypínačem není výhradně určeno pro zónu 2, pak jej tam dát může. Jelikož to tazatel ale neuvedl, pravděpodobně tomu tak není.
Koupelny se dají osvítit hezky i bezpečně, proč zbytečně zvyšovat riziko úrazu?
Svítidlo má možná krytí IP 43 teď , když je nové. Co se stane se svítidlem a jejho kryty za pár let je otázka.
Pro ilustraci přikládám foto krytu z mého kuchyňského světla pod linkou. Nevím jaké mělo krytí, když bylo nové, po cca 2 letech dopadlo takto: Plastový kryt se začal mírně kroutit již po pár měsících a začal vypadávat. Provizorně jsem to lepil páskou. Nakonec jsem to nedávno vzdal. Kryt už nedržel vůbec a byl propálený studeným zářivkovým světlem - viz FOTO:
Rozmahel Vladimír:
Podle těch nohou bych se klonil k tomu, že to někdo prošlápl. :D :D :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana