Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Opravdu je prospěšné, že má zákon chránit normy před jejich uživateli?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 2 [3] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Opravdu je prospěšné, že má zákon chránit normy před jejich uživateli?  (Přečteno 5968 krát)
Jan Kelbich
*

« Odpověď #36 kdy: 15.08.2026, 12:33 »

--------------------------------------------------------------------------------
Jestli je norma prodávána odborníkovi právě proto, aby ji potřeboval ke své práci, kde přesně končí legitimní práce s tím, co z ní zjistil, a začíná rozmnožování normy vyžadující souhlas Agentury?

A dnes se ptám tako stále dál. Protože smyslem koupě a zpřístupnění normy uživateli není pouze vlastnit nebo zobrazit dokument, ale získané technické poznatky skutečně použít. To je pro § 43 velmi zajímavé, protože návrh zákona jde následně mnohem dál. Za rozmnožování nebo rozšiřování má považovat například tvorbu příruček, softwarových aplikací či databází založených na obsahu norem a také využití textů, dat nebo parametrů pro trénování, ladění či provoz systémů AI.
Svět se prostě zbláznil. Metelesku Blesku !
Prostě už to začíná být křeč. Křeč, která znamožňuje už pomalu jakoukoliv normální činnost.
--------------------------------------------------------------------------------

Tak ještě za sebe :

Nějak se mi to už všechno zdá přes čáru. Svět se zbláznil.
Tyhle diskuse a události, nejen o normách, mi ozřejmily a naučilimě mě několik skutečností, některé jsem už měl umět dávno, ale vzdoroval jsem.
Například jsem pochopil, proč jsou informace nehmotné. A také jak se liší od dat. A ptám se, může se vůbec právo rozumně zabývat něčím nehmotným ? To je asi těžká filozofická otázka.
Schválně : může někdo zakázat např. číslo ?
Otázek je mnoho, ale tento vývoj se mi vůbec nelíbí.
Je také možné, že to s agenturou dopadne podobně jako s televizí. Vymýšleli si tak dlouho, až jim ty poplatky zatrhli úplně. - Ostatně, nebyla by to inspirace ?

Zaznamenáno

IC layout design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechnik u
Milan Hudec
*

« Odpověď #37 kdy: 15.08.2026, 19:25 »

Ještě jinak, před lety bylo řekněme odsouzeníhodné instalovat chránice DE (technicky stejné jako pro čr trh ale osvobozené od poplatků pro čr podporu, takže cenový rozdíl nemalý),  pak přišla doba kdy se zjistilo, že v tom nijaký legislativní problém není a používaly se ve velkém..... a ejhle najednou už cenový rozdíl tak velký není.......
A kecy o tom, že k chrániči nedostanu českou podporu coby argument pro nákup cz zmizeli, bo se zjistilo, že chránič dle návodu z internetu zapojí správně každý jouda.
Stejně tak se mohu vykašlat na předraženou a nepřátelskou agenturu vydàvající čsn.
Zaznamenáno
Jan Yossarian
*

« Odpověď #38 kdy: 15.08.2026, 21:05 »

Stejně tak se mohu vykašlat na předraženou a nepřátelskou agenturu vydàvající čsn.
EN místo ČSN použít můžeš. Stejně jako se u nás používá třeba ESE podle francouzské NF C 17-102. ČSN obecně nejsou povinné. Jen platí jednoduché pravidlo, můžeš použít jiný návod, ale výsledná instalace musí splnit české zákony a požadovanou bezpečnost. Takže EN není problém, problém by byl, kdyby ses jejím použitím dostal pod požadavky platné v ČR, jako třeba počet svodů u ESE.
Zaznamenáno

Marketing ti kreslí svou mapu ke štěstí na celý život, ale co když chceš jít vlastní cestou?
Jan Yossarian
*

« Odpověď #39 kdy: 15.08.2026, 21:15 »

Kladu si otázku, co je to odvozená norma a jak se to pozná ?
To je jedna z důležitých otázek! Pokud se se analyticky zamyslíme nad autorem tohoto návrhu, nelze si myslet nic pozitivního. Skutečnost, že se takové formulace objevují ve sněmovním tisku, nabízí otázku, zda neposlat předkladatele na IQ test. Omlouvám se generálovi v záloze, ale jinak si to nedokážu vysvětlit.
Zaznamenáno

Marketing ti kreslí svou mapu ke štěstí na celý život, ale co když chceš jít vlastní cestou?
Milan Hudec
*

« Odpověď #40 kdy: 15.08.2026, 21:16 »

EN místo ČSN použít můžeš. Stejně jako se u nás používá třeba ESE podle francouzské NF C 17-102. ČSN obecně nejsou povinné. Jen platí jednoduché pravidlo, můžeš použít jiný návod, ale výsledná instalace musí splnit české zákony a požadovanou bezpečnost. Takže EN není problém, problém by byl, kdyby ses jejím použitím dostal pod požadavky platné v ČR, jako třeba počet svodů u ESE.
Toto mě zajímá.....
Pro hromosvod nepoužiji ČSN ale EN...nepleťme sem aktiváky dle Fr.
Ale např. 332130, tj.česká norma, kterou evropa musí převzít (není obdobná.. ,  a teď nevím zdali hovořím přesně),  a já si tuto "stáhnu" z německa a použiji ji v projektu v čr......,  bude to legislativně v pořádku?
Zaznamenáno
Jan Yossarian
*

« Odpověď #41 kdy: 15.08.2026, 21:29 »

...nepleťme sem aktiváky dle Fr.
Tak zaprvé nejsem právník a zadruhé použití francouzské normy u nás je to stejné. A čeho docílíme? To mi uniká.
Zaznamenáno

Milan Hudec
*

« Odpověď #42 kdy: Včera v 14:46 »

Tak zaprvé nejsem právník a zadruhé použití francouzské normy u nás je to stejné. A čeho docílíme? To mi uniká.
Tak znovu: je možné u nás pracovat např.se souborem 332000 v původní verzi EN z německých normotvorných stránek/webu, kde je dle mé informace perfektní vyhledavání a podpora (do budoucna údajně bezplatný přístup a možnost práce AI)?
Nebo je nutno používat tu samou normu jen s označením ČSN a nepřátelským uživatelským statutem.
Zaznamenáno
Lázeňská Veverka
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #43 kdy: Včera v 14:48 »

Pro přehled.

Oficiální informace od ČAS: pouze cca 5% všech vydaných norem v Česku za rok, mají původ v Česku. Všechny ostatní (95%) u nás ročně vydané normy jsou převzaté buď z EU, nebo je napřed EU převzala od světa a pak od EU Česko.

Odhad: kolik procent v Česku vydaných aktuálně platných norem, přímo se týkajících elektrických VTZ je původně Českých: 10-20%

No a platí, že národní normy nesmí být v rozporu s převzatými normami. Ale, mohou je upravovat nebo řešit podrobněji, řešit oblast kterou EU normy neřeší.

Takže představa: vykašu se na národní normy a budu používat pouze evropské normy je lichá.

Ještě mě napadlo tohle: vzhledem k tomu, že jazyková bariéra mizí a díky rychlým automatickým překladačům brzy zmizí úplně a dále k tomu, že v EU vzniká/vznikne jakási "AI" databáze norem je možné, že si v ČASu spočítali (i vzhledem k malinkatému množství národních norem které obhospodařují) že tímto směrem (AI národní databáze norem) investovat nemá smysl, protože hlavní zdroj bude časem stejně datáze vědomostí EU (CEN, CENELEC). Proto na to hází bobek a hledají jiné směry uplatnění, kde to bude víc cinkat.
Zaznamenáno
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #44 kdy: Včera v 16:11 »

Citace
EN místo ČSN použít můžeš. Stejně jako se u nás používá třeba ESE podle francouzské NF C 17-102.

Když už jsme zmínili  normu NF C 17-102 ,tak ještě donedávna se na Slovensku používala obdobná,která aktiváky povolovala ! poklona
Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už přes 40 let praxe RT....
Stran: 1 2 [3] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (3)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.017 sekund, 21 dotazů.