Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Opravdu je prospěšné, že má zákon chránit normy před jejich uživateli?
0 uživatelů a 4 Hostů prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Opravdu je prospěšné, že má zákon chránit normy před jejich uživateli?  (Přečteno 332 krát)
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« kdy: Včera v 08:11 »

Nový zákon má chránit normy před jejich uživateli
    Technické normy mají chránit lidi, ne umlčet odbornou debatu. Přesto se do návrhu nového zákona dostalo ustanovení, které může změnit způsob, jakým elektrikáři, projektanti, školitelé i vývojáři s normami každý den pracují. Co když už nebude problém normu ukrást, ale normálně o ní učit nebo ji využít v moderních digitálních nástrojích? Paragraf 43 otevírá otázky, na které návrh zatím nedává jasné odpovědi. A nejde jen o právní výklad, ale o budoucnost technické normalizace v době umělé inteligence. Kam až může taková změna v praxi vést?

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?

Nový zákon má chránit normy před jejich uživateli

Zaznamenáno

Elektrika NENÍ časopis!
Lázeňská Veverka
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #1 kdy: Včera v 16:13 »

Jsem velmi zvědavý, jak se to vyvine.

Za mě, KDYBY nový návrh obsahoval A+B:

A: kritizované rozšíření výlučné kontroly ČASu ze stávajícího rozmnožování doslovného textu norem nově i na určité způsoby využívání informačního obsahu norem (§43) tedy úplně nový širší level "vlastnických práv" (žádná AI se nenažere a všechny budou držet hubu, ale ne zas tak úplně, je to složité, žádná agentura na světě si nemůže vytvářet monopol na informace technického poznání, to by si někdo mohl udělat monopol na h***o a ty už se n******š)

a zároveň:

B: plán (nová placená služba) jasně definovaného formátu rozšíření služeb ČASu o provoz vlastní AI (nažrané a ukecané) pro přehrabování v normách, protože to uživatelé chtějí

tak bych řekl ok. To "B" tam ale není, není konkrétně ani v oficiálních dlouhodobých plánech ČASu (jsou tam náznaky),  takže říkám:  zle

Podle mnoha indicií mám dojem, že politika agentury ČAS nesměřuje k usnadnění přehrabování se v normách, ale spíše k rozšiřování služeb. Něco jako: Mouka je naše. Recepty jsou naše. Do cizí pekárny nikdo nic bez našeho svolení strkat nebude. Ale stavíme vlastní nový pekárenský areál s mnoha službami: BIM, AI sandboxy, datové služby... sami ti upečeme co budeš chtít.
Zaznamenáno
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #2 kdy: Včera v 21:54 »

Podívejme se na to jako technici.

Potřebuji pracovat podle norem. Jako revizní technik nemám prakticky ani jinou možnost. Podle platných norem musím navrhovat instalace a zrovna tak je provádět.

Stát mi určuje jakou minimální míru bezpečnosti mám (musím) dodržet. ZA tímto účelem stanovuje nějaké předpisy/normy. Abych mohl splnit jeho požadavky, musím si koupit přístup k normám. I když si přístup zakoupím (musím a kupuji samozřejmě pravidelně) tak mi stát brání v řádné práci s danou normou. NEfunguje klasické PDFkové vyhledávání, nemůžu si označit důležitou část textu ani si potřebný text kopírovat, třeba do revizní zprávy nebo prezentace ke školení. Tedy že přestože si za normy zaplatím značně mi ztěžuje práci s těmi normami. Dokonce mi začíná bránit v jejich používání tím, že mi vyhrožuje sankcemi pokud ty zaplacené texty začnu používat a využiju ke své práci. Mě to prostě nedává žádný smysl.

Pořád si pokládám otázku proč český úředník znesnadňuje běžnou činnost technikům v oboru a proč nenastaví jasná a čitelná pravidla. Co přesně s normou smím dělat, jakou část textu mohu nebo nemohu použít v revizní zprávě, prezentaci a podobně. Proč nemohu v tom dlouhém složitém textu řádně vyhledávat požadované slovo?
Přitom ten samý úředník jasně a přesně nastaví sankce pokud ta jeho nepřesná a nejasná pravidla poruším. TO jako opravdu myslí vážně? Čeho se bojí? O peníze? Vždyť si za normy platím 2x. JEdnou v daních, podruhé za přístup k normám. A pak jsem postaven do role kriminálníka když chci naplnit svou činnost dle předpisů a vypsat závady do revize spolu s konkrétními články konkrétních norem, včetně základní citace závady. Fakt Kocourkov po Česku

Přitom se domnívám že v zájmu státu je aby normy znala co nejširší část odborníků i veřejnosti. Ostatně podobně jako zákony, pravidla silničního provozu a další předpisy.
Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #3 kdy: Včera v 23:28 »

Je smutné kam to dospělo. Zatím je to jen návrh zákona ale podali ho podle všeho bílí koně. Nevíme proč, qui bono ani jaká síla za tím stoji a co tím sleduje. Jen nevěřím tomu, že se tam tato ustanovení ocitla náhodou nebo nedopatřením. Ten zákon, který má blokovat pokrok a zakonzervovat využití výpočetní techniky ve stavu před 35 lety je z podstaty vydíráním. Naprostá většina norem pochází od jiných nadnárodních institucí, jejichž politika je ke koncovým uživatelům vstřícnější. Logicky mě napadá že zákon je navržen tak aby zakonzervoval současný stav a úředník nemusel nic dělat a technici aby doslova platili výpalné místo platby za adekvátní služby. Stále si kladu otázku co by se stalo, kdyby v dnešní době kdy se v rámci EU normy jednotlivých zemí přiblížuji jednotnému znění a ubývá národních specifik zůstalo jen několik základních odlišností (například zasuvky) a zbytek by po přechodném období dostal jednotné znění v rámci celé EU. Mohly by existovat překlady ale byl by to překlad ke kterému by měl autorská práva jen ten subjekt, který by je vydával. Celá tahle současná armáda úředníků by prošla redukcí a málokdo by za vymirajici dinosaury uronil slzu. Bohužel jak to tak bývá určitě by to postihlo i odborníky co jsou lidmi na svém místě.
Zaznamenáno
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (3)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.058 sekund, 24 dotazů.