Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jak často zakázka nakonec skončí v horší marži, než jste čekali?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak často zakázka nakonec skončí v horší marži, než jste čekali?  (Přečteno 1627 krát)
JanKuchyna
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 21.07.2026, 18:52 »

Minule jsem se tu ptal na hlídání rozpočtu během realizace a chtěl bych navázat. Jak často se vám stane, že zakázka nakonec vydělá míň, než jste čekali? A čím to bývá nejčastěji ,vícepráce, skryté věci, nebo chyba už v nacenění?

Přijde mi, že se řeší hlavně cena dopředu, ale to jak nakonec dopadne reálná marže, o tom se tolik nemluví.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #1 kdy: 22.07.2026, 12:06 »

Minule jsem se tu ptal na hlídání rozpočtu během realizace a chtěl bych navázat. Jak často se vám stane, že zakázka nakonec vydělá míň, než jste čekali? A čím to bývá nejčastěji ,vícepráce, skryté věci, nebo chyba už v nacenění?

Přijde mi, že se řeší hlavně cena dopředu, ale to jak nakonec dopadne reálná marže, o tom se tolik nemluví.

Před desítkami let jsem hodně kamarádil s rozpočtáři. To byly kamenné časy, ovšem odhady nebyly tak špatné. V podstatě k tomuto tématu by řekli, že zakázky byly ztrátové většinou když je někdo rychle vysoutěžil za nízkou cenu a bez podrobné analytiky.

Myslím, že to platí stále, jen dnes máme podstatně lepší nástroje odhadu. A odhady na zisk u rodinných příbytků? To je prý něco podobného jako chtít v RD selektivitu mezi modulovými jističi.  tanecek
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Elektrika NENÍ časopis!
Michal775
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #2 kdy: 24.07.2026, 08:50 »

Myslím, že to platí stále, jen dnes máme podstatně lepší nástroje odhadu. A odhady na zisk u rodinných příbytků? To je prý něco podobného jako chtít v RD selektivitu mezi modulovými jističi.  tanecek

Souhlasím. Základ je si zjistit co nejvíce informací od investora co vlastně chce.

Příklad z praxe: Nedávno jsem dostal na stůl nacenit projekt elektro včetně ceny za práci a materiál montáže FVE panelů na 4P bytový dům s předělávkou společných prostor. Jediný podklad k nacenění který jsem z investora dokázal dostat je: Chceme fotovolatiku na pokrytí vlastní spotřeby tak aby to dávalo smysl + předělání elektroinstala ce společných prostor ale nevím co tam všechno bude. Udělejte to nějak univerzálně.
Takže klasika, nevíte co máte tvořit ale i tak tvoříte něco. U těchto případů se mi osvědčilo dávat tam úplně vše co dává smysl protože je daleko jednodušší z rozpočtu škrtat položky než je tam zpětně doplňovat.
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 08:06 »

Zde záleží na mnoha faktorech.
Vždy záleží na zkušenostech a vybavenosti firmy.
Za úspěchem vždy stojí maximální připravenost.

Pokud mám zájem o zakázku, pak se před jejím naceněním musím dokonale seznámit s jejím rozsahem a náročností. Podmínkou by pak měla být prováděcí projektová dokumentace s výkazem výměr a pokud je to možné, tak osobní návštěva v místě stavby.
Ideální je mít ve firmě technika, který toto vše ošéfuje a nabídku pak zpracuje v nějakém slušném software, který umí hlídat celou zakázku od jejího počátku až do úplného konce. Mě se osvědčil Verlag Dashofer a i když v něj zpracovávám "jen" výkazy výměr do PD, vím, že umí vše co popisuji.
Pak samozřejmě záleží na smluvních podmínkách, kde jsou jasně ošetřeny vícepráce.

Pokud splníte vše výše uvedené, pak nemůžete skončit v horší marži, než jste čekali.
Pokud se perete s přípravou zakázky z časových důvodů, což chápu, pak ale nečekejte, že budete vždy v pohodě. Jednou pak přijdete na to, že je potřeba si práci rozdělit tak, aby zbývalo na vše....a nebo si na to najmout odborníka, který s tím nemá mroblém.

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 12:27 »

Citace
ak často se vám stane, že zakázka nakonec vydělá míň, než jste čekali? A čím to bývá nejčastěji ,vícepráce, skryté věci, nebo chyba už v nacenění?

Já jsem byl na druhé straně těchto prací, řádově desetletí....
Když se vybírali firmy, muselo se postupovat dle zákonů a vybrat tu nejnižší cenu, což bylo proti normálnímu rozumu, ale byla to nastavená praxe! Kolikrát to bylo tak podstřelené, že jsem doslova litoval firmy co to získali! Smutek
Zase na druhé straně byla kvalita, kde tyto firmy hodně pokulhávali za ostatními firmami...Ti co získali zakázky na nejnižší cenu, pak často žádali o vícepráce.Poku d to nebylo vlivem stavby /nás/,tak jsem vícepráce neuznával.  box

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už přes 40 let praxe RT....
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.015 sekund, 19 dotazů.