Víš, kdy jde o opravu a kdy o rekonstrukci elektroinstalace?

<< < (3/5) > >>

Jiří Kantner:
Citace: Jan Franěk  28.05.2026, 16:48

Co izolace toho kabelu, nebo laické/kutilské zásahy v té instalaci? Budeš věřit že to bude OK?

Já se zeptám trochu jinak: On někdy některý výrobce udával změnu parametrů kabelu během životnosti? Nějaká norma  obsahovala  nějaký výpočet jak se mění zatížitelnost  vodiču vlivem stáří?
Dokáže tu někdo z Arrheniova zákona odvodit pro konkrétní výrobek předpokládanou životnost?

Ano nějaký vliv tam asi bude ale bude nějak  opakovatelně  měřitelný?  pokud ano tak musí existovat  jasně daný END OF LIFE instalace daný degradací materiálu  v časovém úseku. Nikde jsem nic takového neviděl.
Existují objektivní fakta: izolační stav vodičů co se dá změřit, znaky mechanické degradace, stopy po tepelných účincích oteplení vlivem nějakého poruchového stavu v minulosti .

Je hezké se krýt a nepodepisovat se pod věci, kterým nevěřím ale od někud někam.  Já to beru tak, že práci kterou dělat nechci z jakéhokoliv důvodu dělat prostě nebudu. Každý může vidět riziko trochu jinak.  Největší riziko které naprostá většina lidí podstupuje denně je cesta do práce. Stačí chvilka nepozornosti a stane se  nedbalostní trestný čin.

Jan Franěk:
Tak znovu, píši o tom že jen tak prohlásit že je to OK pokud vyjde zatížení a třeba impedance, není  podle mého jednoznačně správná odpověď. Jako RT musím provést nejen měření, výpočet, ale třeba i vizuální kontrolu, nebo provést dotažení spojů. Už jsem viděl zásuvku propálenou do dětské postýlky, propálený otvor v šatní skříni přiražené na starou zásuvku a nebo propálená víčka odbočných krabic či rámy obrazů. Kutilské zásahy kdy byla zásuvky vytažená pro TV pod kobercem jen dvoulinkou, která začala hořet když si k televizi majitelka připla i žehličku a tak dále. TO bych mohl psát celé odpoledne, vždyť elektriku dělám už poměrně dlouho a domácností jsem prošel nepočítaně.

Proto neberu prosté - není to problém, bez dalších kroků a místní znalosti. Považuji to za zavádějící a laici to pak využívají proti nám. Na internetu psali....... OK, tak ať vám to z internetu udělají, nemám s tím problém. Pokud se ale někdo ptá, považuji za rozumné mu dát všechny informace ať se sám rozhodne zdali chce jít vlevo, nebo vpravo s mou pomocí.
Jo, výrobce neudává životnost kabelu a nikde jsem netvrdil opak. Nicméně jako RT jsem povinen zohlednit všechny okolnosti, včetně stáří instalace a její stav.

Volba každého  (drinks)

Ale zpět k tomu kde je hranice oprava/rekonstrukce

Milan Hudec:
Tak znova, souhlasím ať elektrikář po navýšení jištění projde celý obvod, sám bych to jinak neudělal.
Ale starý rozvaděč/oteplení po změně jistice 10>16A nikdo nikdy nespočítá, resp.počítat nebude.
Když jsme u oteplení, uvažuje se s délkou vodičů v rozvaděči?
U nějakého dejme tomu 60M bude rozdíl klidně v desítkách metrů, kabely vstupují zprava/zleva s 20cm k jističi vs.kabely vstupují "jednou dírou" a vodiče obíhají půl obvodu rozvaděče.

Honza Veselý:
A nestačilo by v případě kdy 'Starý rozvaděč, vyměním starý jistič 10A za nový 16A'  do technické zprávy doložit že nový jistič 16A bude mít (papírově) menší tepelné ztráty než původní 10A a: "Hotovo i z celým tepelným zatížením?"
...obdobně pokud mám starý OCEP velký jako skříň, polovina obvodů už je dávno nevyužívána/rezerva, prostě dvě rezervy 10A nahradím jediným novým 16A vývodem, do technické zprávy poznamenám: Byly nahrazeny dva nevyužívané vývody 10A jediným 16A vývodem jističochránič, doplněn bod rozdělení, tepelné zatížení se tímto nezměnilo. (a mohu i napsat kolik v součtu měli ty dvě původní desítky a kolik bude mít ta nová kombi 16A?)
Podle mě by takovéto řešení i přísný revizák přijmout/odsouhlasit snad mohl. 

Jan Franěk:
Asi už na to nemám dostatek trpělivosti.

Rozvaděč je výrobek. Ten kdo do výrobku zasáhne tím že změní jeho vlastnosti, stává se novým výrobcem. Tolik zjednodušeně a jasně.
Opravou se rozumí výměna jističe stejných/podobných parametrů kus za kus. Zásahem do výrobku pak změna hodnot jištění za vyšší.
Vím, je to lákavé že jsou třeba dva jističe nevyužité a dám místo nich jeden "silnější". Ano, s oteplením problém určitě nebude. Dokonce souhlasím s tím že by nebyl problém ani kdyby se přidal další 16A jistič do OCEPu. Ale pořád to znamená dodělat novou dokumentaci, kde bude zohledněn nový stav. Tedy jednopólové schéma, ověření,.........

Je to pořád dokola. Vždyť už bylo takových školení o výrobě rozvaděčů a pořád je to marné.

Citace: Honza Veselý  29.05.2026, 06:20

Podle mě by takovéto řešení i přísný revizák přijmout/odsouhlasit snad mohl.  

Podle mne zase takový revizák na sebe přebere část odpovědnosti za případný problém. Jak velký kus odpovědnosti to je určí posléze případný soud. Jasně, kolik takových případů se k soudu dostane. Je to každého volba.
Pokud to bude poctivý/přísný RT? bude trvat na nové dokumentaci k výrobku.

Mám k dispozici vyjádření MPSV kdy jsem řešil požadavek investora na podobnou "opravu" rozvaděče. Jen že se vymění celý vnitřek rozvaděče za nový s DIN lištami a přestrojí se. Prý se to tak běžně dělá, s čímž jsem nesouhlasil (jako s opravou- je to nový výrobek) . Jednoznačně šlo z jejich strany o postup který nebyl v souladu s platnou legislativou.

Pokud s mým pohledem nesouhlasíte, klidně si to u MPSV dotazem také ověřte.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana