Víš, kdy jde o opravu a kdy o rekonstrukci elektroinstalace?
Filip Horáček:
Kdy jde o opravu a kdy o rekonstrukci elektroinstala ce
Projekt elektroinstala ce nezačíná kreslením kabelů, ale správným pojmenováním zásahu: novostavba, rekonstrukce, částečná rekonstrukce, nebo jen oprava. Právě tady se často láme bezpečnost, odpovědnost i cena celé práce. Je to ještě oprava, nebo už zásah, který mění základní technické a bezpečnostní vlastnosti instalace? Staré vedení, PEN vodič, nové spotřebiče a napojení na původní rozvody totiž nesnesou odhad od oka. Projektant musí nejdřív zjistit, co skutečně zůstává, co se mění a kde vzniká rizikové rozhraní.
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Víš, kdy jde o opravu a kdy o rekonstrukci elektroinstala ce?
Milan Hudec:
Při opravě se nesmí zvyšovat zatížení jednotlivých obvodů nad původní mez. To znamená, že nelze do starého zásuvkového okruhu jednoduše přidávat další a další výkonné spotřebiče
Tomuto nerozumím :(
Jiří Schwarz:
Já bych to chápal tak, že původní mez je daná jištěním, takže přidat zásuvku není problém, pokud při tom např. místo IJV10 nenasadím C16...
Já mám spíše trochu nejasno kde je hranice mezi opravou a rekonstrukcí, pokud se mi rozpadne zásuvka, vypínač, stykač... starého provedení, co už není na trhu, tak to nahradím modernějším modelem se srovnatelnou funkcí
Miroslav Minařík:
Citace: Jiří Schwarz 27.05.2026, 10:25
Já bych to chápal tak, že původní mez je daná jištěním, takže přidat zásuvku není problém, pokud při tom např. místo IJV10 nenasadím C16...
Chápu to stejně.
... kde je hranice mezi opravou a rekonstrukcí, pokud se mi rozpadne zásuvka, vypínač, stykač... starého provedení, co už není na trhu, tak to nahradím modernějším modelem se srovnatelnou funkcí
To chápu tak, že pokud nahradíš jednu část částí jinou, jako ekvivalentem (byť s novými fcemi), tak jde o opravu.
Je otázkou, zda nasazený xComfort na 53 roků staré elektroinstala ci v hliníku a nulováním, je co?
Milan Hudec:
Já mám spíše trochu nejasno kde je hranice mezi opravou a rekonstrukcí, pokud se mi rozpadne zásuvka, vypínač, stykač... starého provedení, co už není na trhu, tak to nahradím modernějším modelem se srovnatelnou funkcí
Hranice jsou pružné (dance)
Nicméně k tomu jištění:
Dejme tomu původní 10A jistič, vedení třebas CYKY 2x2,5 (TN-C), proč by tam nemohl být 16A, za podmínky, že vyjde na zatížení (což asi ano) i na smyčku počítanou do přísna (dle 1010, 41 a dejme tomu 6tky)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana