Vyznáte se v rozličném označení LED trubic opravdu dobře?
Milan Hudec:
Citace: František Šohajda 18.04.2026, 15:46
A, myslíš si , že je to rozvaděč (výrobek) a měl by být s veškerými dokumenty?? (norm)
Františku, vlastně nevím.
Ano, zásah do deklu krabice......I P nesníženo (alespoň vzato selským uvažováním).
Izolačně: krab.certifiko vaná, vyp také
Do krabice jeden přívod, takže nijaké nutné oddělení přívodů.
Proudově taky vše OK.
Spojení N a PE, použity klasické můstky na kousku DIN lišty.
Řekl bych, že v době dřívější by autor dostal metál za zlepšovák, ale přeakuratnost doby nynější těmto věcem nepřeje.
Osobně mě vždy dělá problém muset zavrhnout propracovanou věc a muset schválit kdejaký šmejd jen proto, že ten má snad nějaký certifikát.
Kamil Novák:
Citace: Milan Hudec 18.04.2026, 18:01
... přeakuratnost doby nynější těmto věcem nepřeje.
Osobně vidím "zakopaného psíka" právě tady! :(
Martin Kurka:
Citace: Kamil Novák 18.04.2026, 09:27
Udělat to samozřejmě může, ale proč by měl?
Protože má profesní čest.
Ona totiž úprava svítidla doporučená výrobcem trubic není žádná sranda. A pokud se někdo neznalý pokusí do takto upraveného svítidla vložit náhradní klasickou trubici, tak veškerá sranda končí. Bude se těžko tvrdit, že je zařízení v souladu s požadovanou bezpečností pro laiky.
Trochu jsem to rozkreslil, co se stane ve variantách vpravo. Nejhorší situace bude u B2 ve chvíli, kdy někdo bude mít ostré napájení bez tlumivky a bude se snažit vyměnit "ten vadný startér" (= spálenou ochranou pojistku ve formě startéru) za nový startér. Pak mu klidně může svítidlo bouchnout do obličeje.
Myslím, si, že by revizní technik měl zbystřit, jakmile mu zářivkové svítidlo nabíhá podezřele rychle a nebo v mraze svítí hned naplno. A nechat si je rozebrat a podívat se, jak kvalitně byla úprava provedena. Hlavně, jestli je ve svítidle varovný nápis o změně zapojení a nutnosti použít výhradně LED trubice.
Ideální jsou LED trubice, které jde dát do jakéhokoliv svítidla, dokonce i s elektronickým předřadníkem. Ale ...protože cena.. tak se budou dávat jen tam, kde jsou elektronické předřadníky.
Trubice, které jsou napájeny naostro se dělají také ve více variantách. pro napájení jen z jedné strany, nebo výhradně jen na uhlopříčné napájení, nebo kombinace.
V příloze rozkreslené události jsou pro LED trubice napájené z jedné strany. Vyjmutí tlumivky sice velice zvýší účinnost svítidla a zabrání poškozování interního elektronického předřadníku LED trubice přepětím, ale na druhou stranu, je zapojení "na ostro" pro laiky riskantní a bude velice záležet na reálném provedení úpravy a na velikosti a rychlosti předřazeného jištění.
Další problematikou je, že velké skupiny svítidel předělané na LED trubice budou mít veliký rozběhový proud. V podstatě je interní předřadník LED trubice hodně obvodově podobný předřadníku v LED žárovce. Jen je miniaturnější, musí se vejít do konce trubice.
Tudíž úvodní článek poukazuje na to, že se u nové výrobkové normy na LED trubice resp. že se u nové neexistující normy hodně zaspalo. Na každé LED trubici by mělo být výrazné značení, ideálně barevné konce trubic, nebo proužky, aby to leckoho trklo. Že tam není obyčejná trubice, ale nějaký zatím neznámý typ LED trubice.
Zatím je situace chaotická a pěšáci musí zachraňovat velitelskou nečinnost. Výměna trubice ve svítidle je stále povolena i laikům.
Výrazně by pomohly i UV stálé samolepky - "Pozor svítidlo pouze pro LED trubice". Po přestavbě by se nalepily do svítidla na obou koncích u patic.
Pavel Čermák:
Souhlas s kolegou Kurkou ohledně možných napěťových špiček při ponechání tlumivky, ale
není naopak možným benefitem omezení inrush proudu ? Nevím, nezkoušel jsem měřit(ono to
taky nebude jednoduché měření takto krátkodobých jevů).
Kamil Novák:
Rozbor možných scénářů je skvělý O0
Zaujaly mne ale i tyto pasáže :
Citace: Martin Kurka 18.04.2026, 19:18
...A pokud se někdo neznalý pokusí...
...je zapojení "na ostro" pro laiky riskantní...
Žádný návod k LED trubicím jsem v ruce nikdy neměl, takže se ptám možná hloupě, ale - výrobci trubic nebo kitů na úpravu svítidel opravdu připouštějí, že tyto úpravy budou provádět laici ? (ssur)
Já čtu, v PDF příloze Solight jasně, cosi o "kvalifikaci"...
Souhlasím, že při (následné) výměně pouze vlastních LED trubic (což může fakticky kdokoli) je na místě požadavek, aby byly uvnitř nějaké výstrahy nebo varování.
Ale pořád snad platí, že výměna světelných zdrojů se musí provádět pouze ve vypnutém stavu. Takže v případě, že tomu bude jinak, může si za případný výbuch trubice dotyčný sám.
Citace: Martin Kurka 18.04.2026, 19:18
Protože má profesní čest.
Ano, Profesní čest je v pořádku. I když se moc (podle mne) "nenosí".
Na druhou stranu si ale nemyslím, že RT má mít pocit "spasitele", který na sebe bude brát dobrovolně "hříchy" ostatních.
Jestliže někdo provede (obecně) nějakou úpravu na el. zařízení neodborně, která ale nezpůsobuje ohrožení elektrické bezpečnosti (kvůli čemuž tam RT primárně je) a kterou nevidím pohledově, tak nemám v plánu se šplhat ke každému svítidlu, jestli má uvnitř nějaké výstrahy a pod.
Ale samozřejmě se nechám rád edukovat, jestli jsem v tomto úplně vedle, něco mi uniklo a tudíž to dělám špatně. (norm)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana