Vyznáte se v rozličném označení LED trubic opravdu dobře?

<< < (4/4)

Martin Kurka:
Citace: Václav Třetí  19.04.2026, 07:25

...Ta jsou odvislá podle typu původního předřadníku i provedení nových trubic...

Z hlediska bezpečnosti je hodně problematická až kritická závislost na výrobci LED trubice. Po čase vyměníte LED trubici a prásk, tvrdý zkrat. Nebo ani nová nesvítí.  A pak zjistíte, že výrobce zakoupené náhradní LED trubice má jiné provedení zapojení vývodů trubice.
Čímž se obloukem vracíme k úvodnímu článku. Dokud nebude zavedeno normativní označování zapojení a normativní zapojení pasivního konce, tak není zvládnutelná výměna LED trubice laikem.

Pasivním koncem myslím ten s krátkým plastem, ve kterém není elektronika, ale podle výrobce buď jen rozpojení, nebo drátový zkrat, nebo pojistkový zkrat, nebo vratná pojistka.
Odborník si při výměně LED trubice šlusmetrem ověří, kde je u nové a staré trubice napájecí konec s elektronikou a kde pasivní konec trubice a jakého typu pasivní konec asi je. Ale co laik?

Citace: Václav Třetí  19.04.2026, 07:25

... ale doplním trubičkovou pojistku výměnou přívodní svorkovnice za provedení s pojistkovým pouzdrem a s rychlou zapískovanou pojistkou (5x20mm / 1,5kA).  Svítidlo vybavím výrazným označením, že je upraveno pouze pro LED trubice.

Tak by měla úprava vypadat. Na to je i vhodná třeba svorkovnička z Bečova. Sice je zde pojistka takové kurvítko navíc, ale dokud bude trvat stav současného bezvládí ve značení a provedení LED trubic, tak ona pojistka navíc ochrání laiky při výměnně LED trubice, nebo při pokusu o vložení klasické fluorescenční trubice.

Bude ještě dlouho trvat, než do laické veřejnosti prosákne informace, že výměna "hloupé" LED trubice v upraveném zářivkovém svítidle není tak triviální, jako je výměna LED žárovky.

Václav Třetí:
Různá zapojení LED trubic mě také deptá, ale všechny trubice co se mi dostaly do ruky označené byly, nedostatek je, že to chce umět angličtinu. Nejčastější provedení bývá s napájením z jedné strany.

Svorkovničky s pojistkou nemám Bečov, ty moje jsou velice podobné, italské (značku si už nepamatuji) a mají šikovnější plastový držáček pojistky, s kterým se lépe manipuluje. Kontakty jsou stříbřené a docela masivní, evropskou homologaci mají na 6,3A, americkou dokonce na 10A. Protože používám pro nejčastější dvojtrubicová tělesa pojistky F1,6A /1,5kA, tak bych toto poj. pouzdro za kritické místo nepovažoval. Pojistka je významný bezpečnostní prvek a mám vyzkoušeno, že nedojde k žádnému "výbušnému" incidentu při jakémkoliv nevhodném zapojení ani při záměně trubic za rtuťové.

František Šohajda:
U LED trubic je to trochu jiné..(Myslím výměna trubic)
U klasických byl vždy jeden typ (watáž) na jednu délku.
Dnes je na jednu délku LED trubice i několiok watáží a laikovi (opraváři) je to jedno ,jakou watáž tam osadí.Pak trpí zdroj a svítivost jde někde jinam!!   (box)

Kamil Novák:
Citace: Václav Třetí  19.04.2026, 15:23

Různá zapojení LED trubic mě také deptá, ale všechny trubice co se mi dostaly do ruky označené byly, nedostatek je, že to chce umět angličtinu.

To mne trochu překvapuje. Žiju v domnění, že výrobky nabízené (legálně) v ČR musí mít návod v ČJ. Nebo jsem něco zaspal a už to neplatí?

Václav Třetí:
Citace: Kamil Novák  19.04.2026, 16:59

To mne trochu překvapuje. Žiju v domnění, že výrobky nabízené (legálně) v ČR musí mít návod v ČJ. Nebo jsem něco zaspal a už to neplatí?

Já mluvím o popisu na trubicích, návod bývá obvykle obrázkový s udáním pouze tech. parametrů.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana