Vyznáte se v rozličném označení LED trubic opravdu dobře?
Jakub Beres:
LED trubice v testu EU prošly v bezpečnosti, problém je značení
Test JACOP 2024 ukázal nepříjemnou věc, u LED trubic často neselhává samotný světelný zdroj, ale značení, návod a elektromagneti cká kompatibilita. V praxi tak může na první pohled běžná náhrada zářivky skrývat chybu v dokumentaci, v rušení i v samotném způsobu připojení. Kolik problémů tedy vzniká až ve chvíli, kdy se z „prosté výměny“ stane zásah do zapojení svítidla? Pro projektanta, montéra i revizního technika je to jasný signál: rozhoduje nejen trubice, ale celé technické řešení kolem ní.
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Vyznáte se v rozlišném označení LED trubic opravdu dobře?
Kamil Novák:
V článku se píše:
Citace
Revizní technik má kontrolovat nejen ochranu před úrazem, ale i správnost úpravy svítidla, značení a použití správného typu trubice. Zvlášť po přepojení na přímé napájení.
Ohledně té ochrany je to jasné. Ale mohl by autor sdělit na základě čeho RT má zjišťovat i to ostatní?
Udělat to samozřejmě může, ale proč by měl?
Milan Hudec:
Vezmi si situaci kterou jsem zažil, nástěnná krabice a ve víku instalováno asi dvacet páčkových vypínačů (od baru tak ovládali osvětlení restaurace), dále nějaké kontrolky....
Hezká práce, autor si evidentně vyhrál.
Jenže revidovatelné to vlastně není, resp.možná ano, ale s odhlédnutím na "konečný nevýrobek".
František Šohajda:
Citace
nástěnná krabice a ve víku instalováno asi dvacet páčkových vypínačů (od baru tak ovládali osvětlení restaurace), dále nějaké kontrolky....
A, myslíš si , že je to rozvaděč (výrobek) a měl by být s veškerými dokumenty?? (norm)
Kamil Novák:
Citace: Milan Hudec 18.04.2026, 12:27
Vezmi si situaci kterou jsem zažil, nástěnná krabice a ve víku instalováno asi dvacet páčkových vypínačů (od baru tak ovládali osvětlení restaurace), dále nějaké kontrolky....
Hezká práce, autor si evidentně vyhrál.
Jenže revidovatelné to vlastně není, resp.možná ano, ale s odhlédnutím na "konečný nevýrobek".
Ano, podobný bastl jsem taky kdysi kdesi viděl. Ale to nebyl výrobek (se vším všudy) nikdy.
Takže píšu něco ve smyslu: netypový, neschválený a nahradit (a pro formu ještě "nebo doložit dokumentaci").
Ale když někdo nahradí zářivkové trubice LEDkovými, tak to elektrickou bezpečnost sotva změní.
Jestli to funguje nebo ne, je mi jedno.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana