Lze montovat krabice s beznástrojově oddělitelným víčkem na přístupná místa?

<< < (2/6) > >>

Milan Hudec:
Ježišmarjá, tak použiji acidurku a mám klid, navíc budou kabely i mechanicky zajištěny.

František Šohajda:
Pokud je to v suchém prostředí (kuchyně je) tak není problém! O0
Tato krabice je velmi dobře utěsněna (pokud to někdo ne..uví) i do prostor s vyšším krytím.
Krabice má navíc IP 54,které dostala ze zkušebny elektro.Je určitě lepší jak krabice IP 20,která tam také může být.
Kdyby se to nesmělo používat ,tak by to nevyráběli.Kra bici KO 68 v suchém prostředí stejně roukou odstraníte víčko také... (dance)
Jedna paní povídala! (box)

Jan Palička:
No, já nevím, jak na to pan Burian z Instagramu přišel.

V normě CSN 60670-22 jsou dva články, které by se problému mohly týkat - článek 10 Ochrana před úrazem elektrickým proudem a článek 12 Konstrukce. Ten první odkazuje na CSN 60670-1 a ten druhý také, s tím, že je zde několik doplnění, ale žádné se netýká upevnění víčka.

V 60670-1 je v kapitole 10 uvedeno: krabice a úplné kryty musí být navrženy tak, aby po smontování, vybavení a instalování jako pro obvyklé používání v souladu s pokyny výrobce nebyly živé části přístupné. V části 12.2.3 týkající se víček demontovatelný ch bez nástroje jsou definovány minimální síly nutné k demontáži víčka a zkušební metody, kterými se to ověřuje.

Ta krabice od F-Tronicu je podle těchto norem schválená (https://www.f-tronic.de/documents/DB_7340141_E126_DE_009675_458964118881944.pdf),  takže ty síly jistě plní

Nechci tvrdit, že instalaci nezakazuje norma jiná, ale tyhle výrobkové to nejsou

Jiří Schwarz:
Kouknul jsem do ČSN 33 2000-4-41, ed.3
A po prostudování přílohy A, část 2 v tom mám ještě větší zmatek

Radim Strycharski:
Předpokládám, že se tu neřeší živá část v krabici, ale základní izolace v krabici. Podle mě je to předpisově nejasná situace, protože název článku 12.2.3 v ČSN EN IEC 60670-1 ed. 2 zní „upevnění bez použití klíče nebo nástroje“,  ale pak jedním dechem předepisuje minimální síly na odstranění krytu, což se nedá udělat nezáměrně. Jedna věc je, že jedno víčko otevřu jedním nehtem a druhé aspoň čtyřmi, ale předpisový rozdíl „bez nástroje“ v tom zřejmě není. Takže ano, prudící inspektor může být na koni. Sice se nikomu nikdy nic nestane, ale pro kreativní inspekce dobré téma.
Ochranu polohou bych neřešil, ta není bez dohledu osob poučených nebo znalých použitelná.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana