Lze montovat krabice s beznástrojově oddělitelným víčkem na přístupná místa?
František Valerián:
V diskusi na sociální síti jsem se setkal s názorem, že by se krabice, u kterých se víčko dá demontovat bez nástroje (např. OBO A11), neměly používat, pokud jsou přístupné (nejsou chráněny polohou tak, že na ně člověk nedosáhne ze země apod.).
Údajně to vychází z normy o elektroinstala čních krabicích a bylo to sděleno někým z TIČR.
Je tato informace pravdivá?
Pokud ano, ze které normy a její přesné části vychází?
Milan Hudec:
Většinu vypínačů oddekluji taky jen rukou.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 10.04.2026, 15:49
Většinu vypínačů oddekluji taky jen rukou.
Ale to není to samé. Po sundání krytu vypínače (alespoň těch kvalitních) nemáš přístupnou základní izolaci vodičů a o živé části ani nemluvím. Ještě by jsi musel demontovat strojek vypínače z krabice, aby jsi na tom byl stejně jako v případě zmiňované krabice. To bez nástroje nedáš (norm)
Přiznávám že na položenou otázku prozatím nemám odpověď. ALe přijde mi to už trošku přitažené za vlasy. Ono prohlásit že někdo někde říkal je snadné, obzláště pokud to nemáte podložené něčím konkrétnějším. Norem je hromada a kde začít s hledáním?
M S:
Na stranke OBO nie je ani naznak zmienky, ze ide beznastrojovu krabicu. Na boku ma sloty pre plochy srobovak.
Otvorim ju bez nastroja rucne? Jasne. Ale tak isto otvorim rukou aj instalacnu krabicu vsadenu v stene s krytom s kolikom (KO68 a podobne) a za nou moze byt vencek. Rovnako sa mi podari otvorit vypinac, alebo vytiahnut z rozvadzaca/rozvodnice zaslepku nepouziteho miesta.
Chranenie polohou je aj tak od 2.5m vyssie, lubovolny vyssi clovek v normalnom byte dociahne krabicu a odsrobuje z nej kryt. Ja som maly a dokazem to bez rebrika tiez. Aj ked to je uplne mimo misu, kedze ochrana polohou sa v bytovych instalaciach nepouziva.
Technicky vzate je lubovolna krabica plna Wago svoriek ovela bezpecnejsia, ako venceky z dob minulych.
Predpokladam, ze by tu mal mat hlavne slovo projektant, ktory moze urcite vonkajsie vplyvy tak, ze bude mozne pouzit len nastrojom uzamykacie krabice.
František Valerián:
Ještě doplním screenshoty komentářů z Instagramu, ze kterých můj dotaz vycházel. Ve videu není krabice OBO je tam F-tronic E126, OBO jsem uvedl jako příklad typu, ale autor komentáře to asi myslel také všeobecně. Více k tomu nemám.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana